Newsflash
Apariții editoriale

Reflexivitate și responsabilitate

de Ștefan Gencărău - ian. 14 2022
Reflexivitate și responsabilitate

„Raportul de gardă” este o carte ce se descoperă prin virtuţile sale polifonice și care scoate la iveală un mod anume de a percepe zarea lumii în complexitatea ei, cu o exactă circumscriere socială.

Cartea semnată de Delia Terţan Nandra (a apărut în 2021 la Editura Primus, Oradea; 127 de pagini) este dialogul exemplar al medicului cu propria sa conștiinţă, instanţă în care discursul îmbracă veșmântul unui jurnal și exprimă solidaritate faţă de cei cărora autoarea, în calitate de medic, le-a înţeles suferinţa.

raportul de garda

În beneficiul acestora, ea a investit și s-a investit, empatizând uneori cu pacientul chiar și în binemeritatul răgaz de viaţă personală. Solidaritatea cu cel din preajmă conduce spre portrete, spre creionarea unor chipuri ușor recognoscibile chiar și la întâlnirea întâmplătoare cu fiinţa evocată în spaţiul livresc.

Dimensiunea autobiografică a cărţii, orientată asupra unor etape din devenirea profesională, cu adaos de elemente din împlinirea personală, transferă scriiturii puritatea jurnalului, găzduind o evocare ce înaintează de la camaraderia studenţească la mirarea în faţa a ceea ce
reprezintă viaţa.

Curajul de a exprima convingeri

Aspectul reflexiv al Raportului, în fapt componenta ce justifică titlul și îi asigură transgresia dinspre profesional spre existenţial, se regăsește în curajul de a exprima convingeri cu privire la ceea ce se erijează înaintea ochilor noștri drept model social, drept personalitate sinonimă, în fapt, cu personulitatea.

Într-o tonalitate gravă, se regăsește și curajul de a da expresie repulsiilor faţă de tot ceea ce determină, în societatea noastră, decăderea fiinţei, cu precădere a celei feminine, supusă discriminării, determinată să emigreze, să accepte compromisuri până la alienare.

Prezenţă discretă și, în același timp, complementară, mama autoarei,
Margareta Nandra, asigură ilustraţia cărţii într-o manieră ce face ca imaginea să oblige cuvintele să se deschidă spre semnificaţii profunde.

Rezumând, regăsim în contribuţia Deliei Terţan Nandra cartea unei conștiinţe reflexive, ce face din parcursul unei vieţi prilejul de a se raporta la responsabilitatea profesională conjugată cu cea de soţie, de mamă, la norma etică, la valoarea și la exemplul pe care, în istoria societăţii noastre, personalitatea feminină, cu precădere a medicului, l-a oferit cu prisosinţă.

Cartea se află pe rafturile Librăriei Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, iar comenzile vor fi onorate la adresa de e-mail libraria@ubbcluj.ro

Citiți și: Reevaluarea relaţiei medic-pacient

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe