Newsflash
Apariții editoriale

Enigme ale psihiatriei, deslușite de specialiști

de Prof. dr. Gabriela Marian - dec. 17 2021
Enigme ale psihiatriei, deslușite de specialiști

Gândită ca un ghid de specialitate, cartea „Psihiatrie clinică, psihodinamică și elemente de farmacologie” poate fi citită de orice persoană dornică să descopere aspecte nebănuite ale psihiatriei.

Cartea, apărută la Editura Medicală București, în 2021, face o minuţioasă trecere în revistă a semnelor și simptomelor psihopatologice ale afecţiunilor psihice, deslușind o parte din tainele nebănuite ale psihiatriei.

psi

Laborioasă, lucrarea se desfășoară longitudinal, pe parcursul a 532 de pagini, în 20 de capitole, în care echipa de autori descoperă cu rigurozitate aspecte din enigmele nedeslușite ale etiologiei, simptomatologiei și conduitei terapeutice, atât din perspectiva clinică psihiatrică, neurobiologică, dar și din cea psihologică.

Autorii respectă taxonomiile interne și internaţionale utilizând DSM-IV-TR și DSM V. Ei aduc în prim-plan noi aspecte privind conceptul de narcisism și de nevroză în perspectiva psihanalitică, particularităţi clinice și psihodinamice în tulburări anxioase, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări somatoforme și conversive, precum și tulburările disociative.

Aspecte variate ale schizofreniei

Unul dintre capitole descrie criteriile de diagnostic din schizofrenie, ţinând cont și de aspecte genetice pulsionale, biochimice, corelate în dinamică cu fragilitatea și vulnerabilitatea acestei entităţi nosologice.

Pe parcursul lucrării sunt evidenţiate tulburări de dispoziţie, cea depresivă în special, culminând cu suicidul. Tulburările de personalitate însoţite de consumul de alcool și droguri sunt relevate din perspectivă psihodinamică. Căile neurobiologice responsabile de dependenţe vin în sprijinul înţelegerii factorilor genetici.

Un capitol aparte îl ocupă patologia deteriorativă, cu elemente de morfopatologie, diagnostic, diag­nostic diferenţial și particularităţi clinice. Nu în ultimul rând, în conţinutul lucrării sunt prezentate aspecte psihofarmacologice legate de neurotransmiţători și neuromodulatori din patologiile psihiatrice, conform ghidurilor terapeutice existente, precum și alternative terapeutice.

Implicarea profesională a autorilor conferă coerenţă fiecărui capitol care se îmbină armonios într-un complex unitar, pe baza consultării unei bibliografii bogate, a 50 de autori citaţi.

Lucrare accesibilă oricui

Lucrarea se dorește a fi un ghid de specialitate pentru tinerele generaţii în formare la psihiatrie (medici specialiști și rezidenţi), dar și pentru alte specialităţi medicale, fiind accesibil chiar și publicului larg, curios și dornic să descopere aspecte nebănuite ale psihiatriei.

Seriozitatea autorilor pune în valoare cu strălucire aspecte psihiatrice și conduite terapeutice moderne, lăsând cititorului impresia că psihiatria este o specialitate complexă, cu implicaţii medico-legale, care mai are încă aspecte imprevizibile, neelucidate, ce dau posibilitatea unor descoperiri și cercetări viitoare din punct de vedere teoretic și practic.

 

Citiți și: Eroii mor cu-adevărat doar când coboară în uitare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe