Newsflash
Industria farmaceutică

Antibioticele pentru copii lipsesc de pe piaţă

de Florentina Ionescu - oct. 31 2022
Antibioticele pentru copii lipsesc de pe piaţă

În sezonul infecţiilor respiratorii acute, Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica trage un semnal de alarmă cu privire la absenţa antibioticelor de pe piaţă, în special a celor pentru copii.

În ultimii ani, Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a sesizat constant autorităţile despre lipsa medicamentelor de pe piaţă, multe dintre ele fără un produs similar pe piaţă (generic), se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES

antibiotice pentru copii
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

 

„Astăzi însă tragem un semnal public de alarmă deoarece situaţia din această toamnă este fără precedent în ţara noastră şi autorităţile nu se implică în rezolvarea acestei crize. În plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii”, arată reprezentanții AFIE.

Aceștia spun că siropurile și suspensii orale de uz pediatric nu se găsesc în farmacii.

„Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva”, a declarat farm. Cristina Pavel, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Eforturi pentru aprovizionare

Farmaciile comunitare fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare - şi prin eforturi înţelegem faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente - fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alţi colegi farmacişti, fie chiar prin sesizări către Agenţia Naţională a Medicamentului.

Cu toate acestea, nu de puţine ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice.

„Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacienţii, la fel ca şi colegii mei, mi-e teamă să mă gândesc ce se va întâmpla dacă situaţia nu se va rezolva curând. Pacienţii sau aparţinătorii de foarte multe ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice”, a mai declarat farm. Cristina Pavel, preşedinte AFIE.

Apel public

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica face un apel public prin care solicită autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului să rezolve această situaţie gravă cu care părinţii copiilor se confruntă şi care poate să aibă efecte importante în sănătatea acestor copii pe termen lung.

„Un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună, produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantităţile sunt insuficiente pentru nevoia pacienţilor, iar de multe ori farmaciile sunt condiţionate de achiziţionarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a completat farm. Cristina Pavel.

Mai mult, discontinuităţi ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunţate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona şi un pericol imens pentru sănătatea pacienţilor, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie şi medicul specialist pentru a li se schimba terapia. Necesitatea unei reale reforme şi a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică şi individuală a fiecărui pacient.

Exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piaţă sau se găsesc în cantităţi insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar şi ibuprofen sirop.

Despre ETHICA

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica este formată din farmacii deţinute de către farmacişti, fapt care le asigură independenţa şi etica în relaţia cu pacientul, cu colegii şi cu toţi colaboratorii.

AFIE este o organizaţie non-guvernamentală, de tip patronal, la nivel naţional, fiind formată din mai mult de 200 de membri din 31 de judeţe şi Bucureşti, distribuite în toate regiunile ţării. AFIE este membră a International Pharmaceutical Federation (FIP).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe