Newsflash
ACTUALITATE Știri

Andrei Baciu: Unul din patru români a beneficiat, în 2022, de un antibiotic decontat

de Magdalena Tănăsescu - nov. 22 2023
Andrei Baciu: Unul din patru români a beneficiat, în 2022, de un antibiotic decontat

Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic, a afirmat Andrei Baciu, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit oficialului, acest lucru înseamnă că 1 din 4 asigurați a beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic, pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate și gratuite).

 

„Suplimentar, mai există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS. Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare”, susține Andrei Baciu într-o postare pe Facebook

 

Acesta precizează, totodată, că problema rezistenței la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât și local, în România. 

 

„Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce privește rezistența antimicrobiană. Antibioticele salvează vieți, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”, subliniază Andrei Baciu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe