Newsflash
OPINII

Alegerea specializării la rezidenţiat

de Dr. Cristina Irimia - iun. 2 2023
Alegerea specializării  la rezidenţiat

Ministerul Sănătăţii scoate, anual, locuri și posturi pentru Rezidenţiat. Alegerea specializării la rezidenţiat este o etapă nu tocmai ușoară pentru absolvenţii facultăţilor din domeniul medical.

Examenul de rezidenţiat este un moment crucial în cariera unui medic deoarece, pe baza punctajului obţinut, candidaţii își aleg specializarea. De obicei, concursul naţional de intrare în rezidenţiat se organizează o dată sau de două ori pe an în toate cele șase centre universitare medicale din ţară. Are o durată de trei-patru ore, fiind alcătuit din teste de tip grilă. 

Alegerea specializării la rezidenţiat nu este întotdeauna o etapă ușoară, mai ales dacă viitorul medic rezident nu și-a format o idee despre fiecare specializare în timpul stagiilor din facultate. Ultimii trei ani din facultate sunt clinici, adică studentul învaţă informaţiile de bază din fiecare specializare, fapt care ar trebui să îl orienteze în viitor.

Criterii de departajare
 

Principalul criteriu de departajare ar trebui să includă specializările chirurgicale versus cele  non-chirurgicale. Există persoane care au o înclinaţie nativă spre partea chirurgicală, preferă să lucreze sub presiune și au multă rezistenţă fizică. Pe de altă parte, sunt mulţi cei care preferă lucrul de tip „policlinică”, adică un program fix, în principal cu internări de zi și mai mult timp liber.

Alt criteriu ar fi tipul de pacienţi cu care medicul dorește să lucreze (bătrâni, copii, adulţi cu grad înalt de risc patologic etc.). De exemplu, geriatria se potrivește celor care doresc să lucreze exclusiv cu bătrânii, în timp ce pediatria celor care iubesc copiii. Pe de altă parte, sunt și medici care preferă să nu interacţioneze foarte mult cu bolnavii sau aparţinătorii lor, precum radio­logii și anatomopatologii.

Alte aspecte de luat în seamă sunt echilibrul dintre viaţa profesională și cea de familie, dar și personalitatea sau abilităţile fiecărui medic (de exemplu, îndemânarea este esenţială în neurochirurgie). Anumite specializări necesită petrecerea unui timp foarte lung în spital, multe gărzi și o viaţă „plină de adrenalină” (de exemplu, medicina de urgenţă). Pe de altă parte, sunt domenii care permit crearea unui echilibru între carieră și familie sau timp liber pentru hobbyuri ori alte activităţi, precum reumatologia, alergologia, oftalmologia și altele.

Perspectivele salariale
 

Gradul de căutare a specializării și perspectivele salariale sunt alte criterii importante. Există anumite specializări foarte căutate în spitalele de stat, precum ATI, urgenţe sau chirurgie generală. Iar  altele sunt preferate de angajatorii medicali din domeniul privat, precum dermatologia (mai ales estetica), medicina de laborator sau radiologia. În timpul rezidenţiatului, salariul de bază este același pentru toţi medicii, dar venitul net variază în funcţie de sporurile acordate de fiecare spital (de exemplu, medicina internă beneficiază de un spor de 15%, în timp ce anatomia patologică are un spor de 85%). 
 

Alegerea unui post la concursul de rezidenţiat îi asigură medicului un loc de muncă într-un spital de stat după terminarea rezidenţiatului, iar alegerea unui loc presupune un contract de muncă pe durată determinată (între patru și șase ani). Întotdeauna trebuie puse în balanţă și tendinţele din Sănătate. Datorită progreselor din medicină, o specializare precum genetica medicală (care în prezent este un domeniu de nișă) va deveni extrem de căutată, cu multe indicaţii. În plus, îmbătrânirea populaţiei va atrage după sine creșterea numărului de bolnavi cronic  (de exemplu, pacienţi cu diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer). Astfel, sistemul de sănătate va avea nevoie din ce în ce mai mare de specialiști care să trateze aceste categorii de bolnavi.

Fii sincer cu tine
 

Dacă totuși starea de incertitudine persistă, se poate încerca varianta inversă: ce specializare nu mi se potrivește și nu doresc să o practic? De exemplu, dacă în timpul facultăţii te-ai chinuit să înveţi la o anumită materie, ai înţeles-o greu sau efectiv a fost greoaie pentru tine, nu alege acea specializare. Te poate ajuta să îţi faci o listă clară, chiar un top trei, dar foarte important este să nu fii influenţat de colegii tăi sau de un „model” de viaţă. 

Din păcate, se întâmplă de multe ori să luăm decizii sub impulsul momentului, pe care ulterior le regretăm. Întotdeauna fii sincer cu tine, alege fără frică sau influenţe „din exterior” exact ceea ce îţi dorești. Și pune în balanţă toate aspectele.Medicul ar trebui să își vadă viaţa în viitor, să o deruleze peste 10-20 de ani și să își imagineze unde și-ar dori să ajungă. Dar cel mai important este să își urmeze pasiunea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe