Newsflash
OPINII

Albirea dinţilor – medicină sau cosmetică?

Albirea dinţilor – medicină sau cosmetică?

Tehnicile de albire a dinţilor se învaţă în facultăţile de Medicină dentară.

Progresele realizate în dezvoltarea medicinei au adus în oferta de servicii medicale intervenţii care nu sunt necesare pacientului din punctul de vedere al stării sale de sănătate. S-au impus treptat pe piaţa de servicii medicale proceduri solicitate de pacienţi din motive personale, de regulă de natură estetică. Stomatologia este în aceeași situaţie.

Cabinetele de stomatologie oferă publicului o gamă tot mai largă de servicii cu caracter estetic. Astfel de intervenţii nu sunt de fapt îngrijiri medicale. Mai mult chiar, ele pot fi dăunătoare sănătăţii, așa cum este fixarea unor bijuterii pe dinţi. O intervenţie tot mai frecvent solicitată de public este albirea dinţilor.

Albirea dinţilor se poate face cu preparate pe bază de peroxid de hidrogen sub forma unor benzi aplicate pe dinţi, peroxid de carbamidă sub forma de gel aplicabil pe dinţi, soluţii cu ingrediente complexe care se pot aplica pe dinţi cu dispozitive sub forma unei pensule sau stilou. De asemenea, sunt disponibile soluţii aplicabile cu gutiere la cabinet sau la domiciliu, soluţii care sunt activate prin iradierea lor cu diferite tipuri de radiaţii, dispozitive și aparate dedicate albirii dinţilor care se folosesc la procedurile executate profesional în cabinete stomatologice, precum și numeroase produse oferite pe toate căile posibile, începând cu comenzile online și care pot fi achiziţionate de oricine.

Executată de persoane neautorizate

Este albirea dinţilor o procedură medicală sau una cosmetică? Prin caracterul intervenţiei care se efectuează în cavitatea bucală asupra dinţilor, prin riscul septic implicit și prin limitele de indicaţii și contraindicaţii, precum și prin posibilele efecte secundare, albirea dinţilor este un act medical. Comerţul, lipsa de consiliere a pacienţilor, toleranţa corpului profesional al medicilor stomatologi și legislaţia insuficient de clară pentru acest domeniu ne-au adus în situaţia actuală. Cea în care albirea dinţilor este ofertată ca intervenţie de servicii nemedicale în saloane de cosmetică sau de servicii conexe acesteia și este executată de persoane neautorizate.

Efectul de albire a dinţilor este reversibil, este agresiv pentru structura dinţilor, are contraindicaţii pentru multe situaţii clinice și este o intervenţie cu potenţial septic mare. Siguranţa pacientului trebuie asigurată. Albirea dinţilor este în fapt o intervenţie medicală stomatologică aflată în competenţa medicilor stomatologi. Tehnicile de albire a dinţilor se învaţă la facultăţile de medicină dentară. 

Pe de altă parte, legislaţia medicală este clară și fermă în aceea ce privește cerinţele și procedurile de curăţire, dezinfecţie și sterilizare, precum și asigurarea trasabilităţii instrumentarului și echipamentelor medicale, astfel încât siguranţa pacienţilor să fie garantată. În acest domeniu, Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1761 din 2021 oferă condiţiile și procedurile obligatorii în livrarea actului medical. Dar acest act normativ prevede că reglementările sunt aplicabile furnizorilor de servicii medicale. Nu se menţionează în ordin nimic despre saloane de înfrumuseţare.

Înfrumuseţarea se învaţă la școală

Dacă ne referim la cosmetică, aceasta implică activităţi de înfrumuseţare și întreţinere aplicabile pielii și părului. Conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, cosmetica „servește la îngrijirea feţei sau a părului” și este „arta de a îngriji în mod igienic tenul întrebuinţând metode și preparate adecvate”. Cosmetica se învaţă în școli și prin cursuri dedicate. 

Există și facultăţi de cosmetică la nivel de licenţă în unele universităţi medicale, iar cosmetica are planuri de învăţământ distincte. Dar nu există discipline din domeniul stomatologiei la aceste facultăţi de cosmetică. Sunt oferite și masterate de cosmetologie și dermatofarmacie. Nici aici nu avem discipline de studiu din stomatologie.

Ceea ce se întâmplă acum pe piaţa de servicii de cosmetică și de înfrumuseţare este în afara normalităţii. Nu pot fi efectuate intervenţii asupra clienţilor dacă aceste intervenţii sunt, în fapt, acte medicale și sunt de competenţa medicilor stomatologi. Legea prevede fără echivoc că practicarea medicinei sub orice formă de persoane care nu au calificarea medicală adecvată este considerată practică nelegală. Mai mult decât atât, pentru a efectua intervenţii medicale autorizate este obligatorie apartenenţa personalului medical la autoritatea profesională potrivit calificării profesionale. Pentru acte medicale cum este albirea dinţilor, autoritatea este Colegiul Medicilor Stomatologi.

Utilizarea produselor la domiciliu

Faptul că se comercializează produse specifice pentru albirea dinţilor, produse care pot fi cumpărate și folosite de orice cetăţean, nu este similar cu practicarea albirilor dentare ca serviciu public de către oricine dorește. Utilizatorii produselor de albire a dinţilor la domiciliu trebuie să ceară consilierea unui medic stomatolog pentru a primi indicaţiile personalizate, respectiv să fie siguri că nu au contraindicaţii. Apoi, trebuie să știe cu exactitate când pot fi folosite produsele respective în cazul în care albirea dinţilor interferează cu desfășurarea unui tratament stomatologic. Efectul atât de dorit de albire a dinţilor poate fi însoţit de creșterea sensibilităţii acestora. Prospectele oferite clienţilor pentru astfel de produse sunt destul de evazive în ceea ce privește limitările folosirii produsului respectiv și nu pot fi acoperitoare pentru situaţiile clinice particulare ale fiecărui utilizator. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe