Aparţinătorii și îngrijitorii persoanelor diagnosticate cu demenţă și autism ar putea avea parte de ajutor din partea unor șosete speciale care utilizează inteligenţa artificială.
Imagine simbol
Șosetele inteligente, numite „Smart Socks”, au fost create de compania Milbotix. Rolul lor este cât se poate de simplu: îi alertează pe aparţinători atunci când persoana care le poartă este în suferinţă. Șosetele dotate cu inteligenţă artificială (IA) monitorizează ritmul cardiac, transpiraţia, temperatura și mișcarea, astfel încât să le permită îngrijitorilor persoanelor cu demenţă și autism să intervină, înainte ca problemele de sănătate să se agraveze. În curând, aceste șosete inteligente vor intra în trialuri clinice. Ele vor fi testate în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice din Dorset, Marea Britanie, începând cu anul 2024.
Autorităţile din Dorset spun că aceste șosete inteligente pot fi de ajutor pe mai multe planuri, nu doar la nivelul aparţinătorilor. Ele pot ajuta persoanele diagnosticate cu demenţă sau alte condiţii medicale să își menţină gradul de independenţă și să aibă o mai bună calitate a vieţii.
Milbotix, compania din Bristol care a creat șosetele, este de fapt un start-up. Reprezentanţii săi spun că au vrut să creeze o tehnologie ce poate fi purtată, care să nu fie complexă, însă care să fie confortabilă pentru utilizator și, în același timp, să nu contribuie la stigmatizarea lui.
Un avantaj este că șosetele pot fi spălate la mașină. Ele sunt compatibile cu o aplicaţie specială, care se instalează pe telefonul inteligent. Un senzor integrat într-una dintre șosete colectează informaţii de la picior și gleznă, apoi datele acestea sunt trimise către un algoritm. IA estimează apoi dacă persoana este în suferinţă. Echipa care acordă îngrijiri medicale persoanei cu șosete este ulterior alertată prin intermediul aplicaţiei de mobil.
https://www.bbc.com/news/uk-england-dorset-67143306
Imagine simbol, o fotografie de la Lum3n: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-tricotat-251454/
https://www.youtube.com/watch?v=CQg5R3hCabY&t=26s
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe