Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Abordare ce poate crește acceptarea vaccinării anti-HPV

de Dr. Mariana MINEA - sept. 15 2023
Abordare ce poate crește acceptarea vaccinării anti-HPV

Adulţii care știu că virusul Papilloma uman poate cauza cancer orofaringian au o probabilitate mai mare de a fi vaccinaţi împotriva HPV decât cei care nu știu acest lucru.

Un studiu publicat în JAMA Otolaryngology a arătat că majoritatea celor 288 de adulţi chestionaţi în acest sens nu erau conștienţi de faptul că HPV poate provoca și cancer orofaringian și nu au fost informaţi despre acest risc de medic. Specialiștii de la Boston Medical Care au aplicat un chestionar pacienţilor cu vârste între 18 și 45 de ani care s-au adresat ambulatoriului de ORL în intervalul septembrie 2020 – mai 2021. Ei au observat că persoanele conștiente de această asociere aveau o probabilitate de trei ori mai mare decât celelalte de a fi vaccinate. 

În general, discuţia despre cancerele provocate de HPV se referă doar la cele din sfera anogenitală, omiţând afectarea din sfera ORL. Educaţia în acest domeniu nu trebuie să-i vizeze doar pe pacienţi, ci și pe medici și pe alţi furnizori de servicii medicale, după cum a declarat pentru Medscape dr. Christiana Zang, din cadrul Departamentului de Medicină internă a Universităţii Johns Hopkins. 

În prezent sunt disponibile trei tipuri de vaccinuri anti-HPV: bivalent, tetravalent și nonavalent, împotriva tulpinilor cel mai frecvent implicate în apariţia cazurilor de cancer asociate cu HPV.

Unul din trei bărbaţi este infectat

Un studiu publicat în The Lancet Global Health la începutul lunii septembrie arăta că aproximativ unul din trei bărbaţi (31%) cu vârste peste 15 ani este infectat cu cel puţin o tulpină de HPV, iar unul din cinci bărbaţi (21%) – cu una sau mai multe dintre tulpinile cu risc înalt (oncogene). Reviewul sistematic și metaanaliza au evaluat prevalenţa infecţiilor în rândul populaţiei masculine pe baza unor studii publicate între 1995 și 2022. Cea mai prevalentă tulpină a fost HPV-16 (5%), tulpină oncogenă, urmată de HPV-6 (4%). Maximul prevalenţei a fost înregistrat în intervalul de vârstă 25-29 de ani. Majoritatea infecţiilor cu virusul Papilloma uman sunt asimptomatice, atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei.


Notă autor:

https://www.medscape.com/s/viewarticle/996074
https://www.who.int/news/item/01-09-2023-one-in-three-men-worldwide-are-infected-with-genital-human-papillomavirus

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe