Newsflash
ACTUALITATE Știri

INSP: Infecția persistentă cu HPV, responsabilă pentru 13,7% din cancerele diagnosticate

de Magdalena Tănăsescu - mar. 4 2024
INSP: Infecția persistentă cu HPV, responsabilă pentru 13,7% din cancerele diagnosticate

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), se estimează că în România 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecţiei persistente cu HPV.

INSP s-a alăturat consorţiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), alături de 18 ţări europene şi 34 de organizaţii partenere, pentru a contribui la creşterea capacităţii statelor membre de a implementa programe de vaccinare împotriva infecţiei cu HPV consolidate şi sustenabile.

„Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual. Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puţin o dată de-a lungul vieţii. Jumătate din aceste infecţii se produc cu tulpinile HPV de risc înalt”, a atenţionat INSP, cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV - 4 martie.

Conform INSP, în marea lor majoritate, infecţiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente şi pot produce leziuni cu evoluţie malignă.

Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal - în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian - 1 din 3 cazuri, cancer vaginal - în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar - aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian - peste 50%.

Specialiștii INSP susțin că vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este „sigură” şi „eficace”, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung. Se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât şi băieţilor, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieţii sexuale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe