Săptămâna trecută a avut loc masa rotundă pe tema „Percepţii şi Atitudini Privind Vaccinarea HPV - Provocări şi Soluţii”.
Masa rotundă organizată de Fundaţia Renaşterea la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Comisia pentru sănătate din Senatul României, a supus atenţiei publice primele rezultate ale proiectului ReThink HPV Vaccination.
Rezultatele au identificat percepţiile şi atitudinile legate de vaccinarea împotriva HPV şi au evidenţiat provocările şi soluţiile în acest domeniu vital al sănătăţii publice.
Prin promovarea vaccinării şi asigurarea accesului la aceste vaccinuri pentru toţi tinerii, România poate realiza progrese semnificative în combaterea cancerului de col uterin şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice, se arată într-un comunicat de presă.
În acest context este cu atât mai important proiectul ReThink HPV Vaccination (scris și ReThinkHPVaccination), cofinanţat de Comisia Europeană, coordonat de Fundaţia Renaşterea şi având ca parteneri Centrul pentru Inovare în Medicină | Inovare în Sănătate (INOMED) şi Eurocomunicare.
La evenimentul din 11 aprilie 2024 au participat personalităţi de marcă din domeniul medical, sociologic şi al comunicării, reprezentanţi ai autorităţilor legislative şi executive şi din mass media.
Printre participanţii de seamă s-au numărat: profesor dr. Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, care a adus în discuţie rolul educaţiei pentru promovarea vaccinării HPV în România.
„Trebuie să începem educaţia pentru sănătate cât mai devreme. Să le vorbim copiilor despre igienă, protecţie şi despre beneficiile vaccinării. Avem modelul ţărilor care vaccinează din 2009. Spre exemplu, în Australia s-a făcut educaţie continuă, iar prin vaccinarea anti HPV a fetelor şi băieţilor s-a ajuns la eliminarea cancerului de col uterin. Nu mai există acestă boală în Australia!”, a concluzionat profesorul Streinu Cercel.
Mihaela Geoană, preşedinta Fundaţiei Renaşterea, a prezentat obiectivele proiectului ReThink HPV, evidenţiind importanţa educării şi conştientizării beneficiilor prevenţiei.
„Deşi s-au făcut paşi extrem de importanţi în ceea ce priveşte prevenţia, în ţara noastră, statisticile încă ne plasează primele locuri la incidenţa şi mortalitatea din cancerul de col uterin. Astăzi, sunt foarte accesibile atât prevenţia primară, cât şi cea secundară, dar acestea nu sunt îndeajuns comunicate şi, prin urmare, accesate. Aşa cum reiterăm la fiecare eveniment, orice campanie sau proiect pentru sănătate trebuie să fie comunicat intens targetat pe fiecare segment de populaţie, prin toate mediile, pentru a schimba statisticile atât de dramatice legate de cancerul de col uterin în România”, a evidenţiat Mihaela Geoană.
Dr. Tiberius Brădăţan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a adus în discuţie strategiile şi politicile ministeriale pentru îmbunătăţirea accesului şi implementării vaccinului HPV.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), membru în Comitetul Ştiinţific al Proiectului ReThink HPV Vaccination, a subliniat rolul crucial al medicilor de familie în promovarea şi implementarea practicilor preventive în rândul populaţiei şi a cerut ajutorul presei şi a altor instituţii implicate pentru a disemina mesajele corecte despre vaccinarea anti HPV.
Prezentarea platformei https://rethink-hpv.eu/ro/ a fost susţinută de dr. Marius Geantă, preşedinte al Centrului pentru Inovare în Medicină | Inovare în Sănătate (INOMED), partener în cadrul Proiectului ReThink HPV.
Rezultatele studiului sociologic şi ghidul de comunicare, două dintre etapele parcurse până în prezent în proiect, au fost prezentate de conferenţiar universitar dr. Alina Duduciuc de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), coordonator al programului postuniversitar Comunicare în Domeniul Sănătăţii - Eurocomunicare, partener în cadrul Proiectului ReThink HPV.
Victoria Asanache, navigator pentru pacienţi oncologici, a vorbit despre rolul navigatorilor de pacienţi în prevenţie, screening şi conduita terapeutică şi a adus în discuţie cursurile ce vor avea loc în perioada mai - noiembrie în cadrul proiectului pilot ce se va desfăşura în judeţele Argeş şi Vrancea.
Masa rotundă i-a avut ca invitaţi şi pe reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică din cele două judeţe menţionate, care susţin derularea proiectului pilot de formare de comunicatori - ReThink HPV.
Evenimentul a fost marcat de discuţii intense şi constructive, în care s-au dezbătut aspecte precum accesibilitatea vaccinului, comunicarea eficientă în rândul populaţiei şi nevoia de implicare a tuturor actorilor relevanţi în promovarea sănătăţii publice.
Dezbaterea a abordat multiplele aspecte legate de vaccinarea împotriva HPV, inclusiv percepţiile şi atitudinile publicului, provocările întâmpinate în campaniile de vaccinare şi soluţiile propuse pentru depăşirea acestor obstacole.
În cadrul dezbaterilor, s-au evidenţiat diverse provocări legate de vaccinarea împotriva HPV, precum lipsa informaţiilor adecvate în rândul populaţiei, stigmatizarea şi miturile asociate acestui tip de vaccin, precum şi nevoia de consolidare a eforturilor pentru accesul egal la vaccinare în toate zonele ţării. Participanţii au subliniat importanţa comunicării eficiente în promovarea vaccinării, evidenţiind necesitatea unei abordări integrate care să implice atât autorităţile sanitare, cât şi profesioniştii din domeniul medical, comunitatea şi societatea civilă.
Totodată, s-a subliniat importanţa informării corecte şi a educaţiei în sănătate pentru creşterea gradului de conştientizare şi acceptare a vaccinării, în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin în România.
Mai multe detalii despre proiect: https://rethink-hpv.eu/ro/.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe