În România, o persoană moare de tuberculoză la nouă ore, în timp ce un nou caz este diagnosticat la fiecare 50 de minute, au avertizat specialiștii, în contextul Zilei Mondiale a tuberculozei.
Chiar dacă țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește combaterea tuberculozei (TB), România rămâne statul cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, au subliniat participanții la o conferință organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP) în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, marcată anual la 24 martie.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în România o persoană este diagnosticată cu TB la 50 de minute, iar o alta moare la fiecare nouă ore din cauza acestei afecțiuni, a atras atenția dr. Adriana Socaci, președinta secțiunii TB a SRP.
Datele provizorii pentru primele nouă luni din 2024 au arătat că, în România, s-au înregistrat 8.444 de cazuri noi de TB, în scădere comparativ cu anul 2023, a arătat dr. Nicoleta Cioran, din postura de reprezentant al Programului Național de Control al TB. Incidența a fost și ea în scădere, situându-se în jurul valorii de 44,3 la 100.000 de locuitori.
„Cele mai multe județe au înregistrat rate de incidență mai scăzute în 2024 decât în 2023, dar în unele județe aceasta a crescut. Este vorba despre Vrancea, Ialomița, Buzău, Gorj, Suceava, Argeș, Prahova, Bistrița Năsăud, Bihor, Covasna, Harghita, Alba. Tradițional, județele din Sud și Nord-Est înregistrează cele mai crescute rate de incidență, în timp ce județele din Centru și Nord-Vest înregistrează cele mai scăzute rate de incidență”, a adăugat dr. Nicoleta Cioran.
Și în cazul copiilor incidența a fost în scădere anul trecut, 10,8 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 13,9 la 100.000 de locuitori în 2023. Și la această categorie populațională majoritatea județelor au înregistrat o scădere a incidenței în 2024, comparativ cu 2023, însă în câteva dintre ele această rată a crescut, respectiv în Giurgiu, Călărași, Ialomița, Suceava, Dâmbovița, Argeș, Botoșani, Cluj.
În același timp însă, există patru județe în care, în primele nouă luni din 2024, nu s-a înregistrat niciun un caz nou: Alba, Caraș-Severin, Covasna și Sălaj. Rata de mortalitate a fost și ea în scădere în 2023, comparativ cu 2022: 3,2 la 100.000 de copii, adică 703 decese, a arătat dr. Nicoleta Cioran, subliniind faptul că pentru anul 2024, datele nu sunt încă disponibile.
Pe de altă parte însă, la nivel mondial, peste 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TB în 2023, în creștere față de 2022, a atras atenția medicul citat: „Numai în Regiunea Europeană a OMS, în 2023, au fost raportate peste 170.000 de cazuri și recidive, o ușoară creștere față de 2022”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe