Newsflash
OPINII

„Trebuie să”… sau principiul dominoului

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - apr. 7 2023
„Trebuie să”… sau principiul dominoului

Directorului Biroului Regional pentru Europa al OMS avertizează: „Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora”.

pt mihaltanDirectorul Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirma următoarele: „Practic, vrem să schimbăm modul de a gândi, ceea ce înseamnă resursele umane. Această criză se regăsește în întreaga regiune. (...) Toate aceste probleme au nevoie de politici și de acţiuni cât mai rapide. (...) Situaţia este gravă şi trebuie găsite resurse. Până la 40% dintre medicii din această regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani, iar un plan de înlocuire a lor nu există. Ceea ce înseamnă că pacienţii vor avea un timp de așteptare mai lung, un acces mai redus la serviciile de sănătate, o calitate scăzută a actului medical. (...) Trebuie să pregătim noua generaţie de profesioniști”.

România – deficit foarte mare de încredere

De fapt, se reiterează un lucru deja bine cunoscut: trebuie păstrată resursa umană din sănătate existentă. Același reprezentant a lansat și o propunere concretă: „Înainte de a atrage alţi oameni, trebuie să îi menţinem pe cei pe care îi avem, să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătăţim condiţiile de muncă, să înţelegem ce nevoi au – şi la nivel profesional, dar şi la nivel personal – și să creștem atractivitatea acestei meserii. (…) Trebuie să ne asigurăm că cererea și oferta se află la același nivel”.

Sigur că, aparent, ar exista o rezolvare, dacă ne uităm la ce semnala ca fiind probleme – nevoia de pregătire suficientă şi de competenţe corespunzătoare, oferta de cursuri de pregătire, instrumente digitale și rezolvarea problemei migraţiei. Însă nu pot să nu reproduc și semnalul de alarmă pe care l-a tras: „Există o migraţie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii, iar România este cel mai mare producător de medici şi asistenţi medicali din regiune. (…) Vă confruntaţi cu un deficit foarte mare de încredere în regiune și asta se referă la încrederea pe care nu o mai avem în sistemul de sănătate… Ne confruntăm cu o lipsă a încrederii politicienilor în sistemul de sănătate. Dacă nu există încredere, nu vom avea nici investiţii”.

Acoperire neuniformă la nivel naţional

Sigur că, în momentul de faţă, așa cum arăta ministrul Rafila, „avem 346 de medici la 100.000 de locuitori, o medie care se apropie de cea europeană, și între 10.000 și 15.000 de medici au emigrat în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite şi Canada”.

În același timp, avem și semnale de alarmă destul de grave pe plan local. Dacă nu sunt corectate prin strategii coerente, acestea vor agrava situaţia acoperirii pe plan naţional din punctul de vedere al asistenţei medicale. Sunt foarte puţini medici de familie sau specialiști în zone care nu sunt atractive, regiuni sărace ale ţării, cu multiple probleme socioeconomice.

Pensionarea celor care se apropie de acest moment va lăsa un gol și mai mare. Dacă mă gândesc la politicile deficitare ale ultimilor 30 de ani, când s-au făcut dispensare foarte frumoase în comune în care medicul nu a mers niciodată, dacă mă gândesc la închiderea spitalelor mici din orășele, spitale care ulterior nu au mai putut fi restaurate în alte mandate și sub alţi miniștri, la restrângerea progresivă a numărului de paturi, aparent pentru a respecta legile Uniunii Europene, și la aglomerarea camerelor de gardă, care uneori funcţionează pe principiul unor policlinici, realizez că urmează zile grele pentru sistem și pentru corpul sanitar.

Piesele pot cădea pe rând

În copilărie am fost frapat de un film care nu știu cum a reușit să scape de filtrele Securităţii ceaușiste. Se intitula Principiul dominoului (titlul original: The Domino Principle). Era un thriller american realizat în 1977 de regizorul Stanley Kramer, pe baza romanului său omonim, protagoniști fiind actorii Gene Hackman, Candice Bergen, Richard Widmark, Mickey Rooney și Eli Wallach.

Era povestea unor destine umane care aduna la un loc toate piesele dominoului. Era un serviciu pe care trebuia să-l ofere în schimbul libertăţii și liniștii familiale personajul principal, Roy Tucker, condamnat la mulţi ani de detenţie. În acest plan era inclusă și spionarea unor adversari.

Numai că realitatea confirmă încă o dată că niciun plan nu este perfect: este suficient să cadă o singură piesă a dominoului pentru a se prăbuși întregul edificiu. Este de fapt o teorie a dominoului care a fost definitorie și pentru Războiul Rece în anii 1950-1980, promovată la acea vreme de guvernul SUA, în special cu privire la Indochina. Guvernul Statelor Unite a speculat că, dacă un stat într-o regiune va intra sub influenţa comunismului, ţările din jur ar urma și ele să cadă sub influenţa acestuia, într-un efect de domino.

Revenind la relaţia personal sanitar, politici de sănătate, semnale de alarmă trase, cred că principiul dominoului rămâne o ameninţare. Pentru că dacă ne vom mulţumi doar cu trebuie sau a trebuit, piesele vor cădea rând pe rând, influenţate de lipsa unor decizii strategice, vizionare, rapide și eficiente. Și lista de trebuie este și rămâne încă foarte lungă: începând de la spitale vechi, nerenovate, regiuni din ţară neacoperite cu personal medical, nemulţumiri ale personalului legate de impunerea unor norme stresante, condiţiile de muncă inadecvate, erodarea continuă a imaginii personalului medical pe ecrane sau în presă, o generaţie care va spune Adio profesiei prin pensionare etc.

Citiți și: A început finalul pandemiei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe