Newsflash
OPINII

Încredere și neîncredere

Încredere și neîncredere

Ne gândim la încrederea pe care o are fiecare dintre noi în propria persoană, încrederea pe care o avem în autorităţi și instituţii ale statului și de încrederea în oameni, fie ei colegi, prieteni sau reprezentanţi ai unor autorităţi.

Practica medicală stomatologică este tot mai greu de gestionat. Prevederile obiective care condiţionează piaţa de servicii medicale de Medicină dentară sunt dure și deloc prietenoase cu medicii stomatologi. Mai mult, opinia publică și autorităţile privesc cu suspiciune spre acest corp profesional. În această situaţie, medicii stomatologi sunt tot mai îngrijoraţi pentru prezentul și viitorul profesiei. Inerent, în astfel de situaţii, este zdruncinată semnificativ încrederea profesioniștilor în autorităţi, în pacienţi, în colegi și chiar în ei înșiși. Iar oamenii cu nivel redus al încrederii, sub diferitele ei aspecte, sunt frustraţi, descurajaţi și au reacţii și comportamente specifice unor astfel de situaţii. Lipsa de încredere este considerată un impediment major în realizarea obiectivelor propuse și necesare.

Sunt publicate date interesante despre nivelurile de încredere a populaţiei în diferite abordări. Ceea ce nu avem este un studiu despre încrederea medicilor stomatologi în autorităţi, instituţii, colegi și în mediul de desfășurare a activităţilor profesionale zilnice.

Cote ridicate pentru sistemul medical

Raportat la populaţia generală a României, un studiu IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) interesant oferă prin mai multe sondaje date despre orientările pe care le avem în ceea ce privește încrederea acordată de noi în mediul nostru de viaţă și de activităţi. Cel mai ridicat nivel de încredere, cu cote de peste 50%, este înregistrat pentru Armată, sistemul medical (sic!), Biserică. De asemenea, cote de încredere de 21-23% avem faţă de autorităţile și instituţiile statului: Guvern, Parlament, partide politice.

Dacă privim spre domeniul stomatologiei și spre medicii stomatologi, putem observa că nivelul de încredere în autorităţile statului și cel în autoritatea profesională din domeniu sunt foarte reduse. Nu avem cifre, dar prin prisma evenimentelor din ultimele luni, am putea estima cote de încredere chiar mai mici de 20%. Desigur, în vremuri tulburi, oportuniștii au cel mai mult de câștigat, exploatând starea de spirit și naivitatea multor colegi. Deoarece anul acesta este unul electoral pentru medicii stomatologi, raportat la autoritatea profesională de drept public, respectiv Colegiul Medicilor Stomatologi din România, sunt ușor de observat agitaţia și tensiunea existente. Acestea sunt grefate și alimentate de pierderea drastică de încredere pe care o manifestă medicii stomatologi.

În cercetarea IRES din 2022, se vede că șase din zece români nu mai au încredere în nimeni în afara familiei și a cercului de prieteni. În lumea stomatologiei se întâmplă același fenomen. Sunt trecute cu vederea și eludate toate lucrurile bune și favorabile corpului profesional al medicilor stomatologi. Dar sunt augmentate până la grotesc unele aspecte negative, cum sunt câteva acte normative interne care nu au produs niciun efect sau chiar au fost anulate. Nu mai există încredere în autorităţi, și nici în colegi. Într-o profesie eminamente liberală, cu o cotă de privatizare cu mult peste 90%, pe o piaţă concurenţială foarte dură și în reale impedimente de ordin socio-economic, relaţiile dintre medicii stomatologi sunt cu totul speciale. Concurenţi pe piaţă, dar cu multe interese comune de ordin economic și administrativ, medicii stomatologi încearcă din răsputeri să reacţioneze cât mai favorabil pentru ei la ceea ce se întâmplă.

Cei care incită la scindări

Pe acest fond general, proliferează mediile de comunicare online. Ușurinţa în operare permite ca orice persoană care are timp să poată iniţia grupuri în care se pot exprima opinii și puncte de vedere, propuneri și iniţiative personale. Pe această cale, prezentarea deformată a realităţilor, denigrările, incitarea la revolte, manipulările sunt o practică curentă. Cele bune sunt ocolite sau trecute sub tăcere, pentru a lăsa tot spaţiul intereselor celor care controlează comunicările în grupul respectiv. Nimeni nu caută să afle cine sunt cei care incită la scindări, ce realizări personale îi recomandă, ce au făcut pentru corpul profesional al medicilor stomatologi și dacă au făcut vreodată ceva. Ignoranţa în ceea ce privește cunoștinţele de legislaţie și organizare profesională stau la baza naivităţii publicului.

Priorităţi

Conform studiului de piaţă amintit, în 2022, doar 2% dintre respondenţi au făcut investiţii în sănătate, ceea ce este foarte puţin, dar semnificativ pentru stomatologie, unde finanţarea serviciilor de sănătate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate este foarte mic. De fapt, aproape un sfert din populaţie nu a fost deloc la medic, nu doar la stomatolog, într-un an de zile.

În aceste condiţii, era de așteptat ca medicii stomatologi să se numere printre cei 35% dintre românii care sunt îngrijoraţi și cărora le este teamă de creșterea preţurilor. Acești factori cumulaţi au dus la o susceptibilitate crescută a medicilor stomatologi la orice schimbare sau ameninţare care este percepută cu potenţial nefavorabil în profesia lor. Neîncrederea în colegiul profesional a atins cote maxime și s-a extins asupra colegilor care activează în prezent în funcţii elective în colegiu.

Este o prioritate maximă ca abordarea alegerilor în colegiu să fie făcută cu maturitate, în deplină cunoștinţă de cauză, fără patimă, dar cu luarea în considerare a credibilităţii, pe baza activităţilor derulate de-a lungul anilor, a colegilor care vor candida pentru funcţiile din colegiu. Trebuie recâștigată încrederea în noi, în colegii de bună credinţă și intenţie, în autorităţile care au atribuţii în evidenţa și coordonarea activităţii profesionale a medicilor stomatologi.

ETICHETEincrederecmsr

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe