Newsflash
OPINII

Începe epoca postpsihiatrie

de Dr. Mugur CIUMĂGEANU - mai 25 2015
Începe epoca postpsihiatrie
În epoca suprabiologizării psihiatriei, practica îngrijirilor cotidiene dobândeşte, paradoxal, o alură care se conformează unei epistemologii cel puţin diferite. Vorbim de recentul ultimelor două decenii, în care acestei perspective extrem de medicalizante i se opun o serie de acţiuni şi discursuri, mare parte venite din sfera utilizatorilor de servicii, a supravieţuitorilor şi a noilor profesii de îngrijire, care promovează asiduu o filozofie transformatoare.
Ca urmare, sistemul de îngrijiri, asistenţă şi îndrumare în sănătatea mintală are, în acest moment, un aspect mozaicat în multe din ţările Europei şi în Statele Unite: spitalul, ambulatoriul sau staţionarul de zi există cu legitimitatea oferită de un secol de „progres“ al cunoaşterii. Transformările recente aduc însă o nouă serie de servicii, puţin sau deloc medicalizate, cum ar fi sistemul de locuinţe protejate, centrele de zi sau cluburile, precum şi o paletă întreagă de servicii inclasificabile conform logicii medicale, dar care sunt arena de experimentare a unei noi serii de practici discursive, bazate pe conceptul de revenire (recovery în engleză, tradus intenţionat nu ca recuperare, care ar invita la o conceptualizare în logică medicală).
Revenirea nu este deci un concept psihiatric. Revenirea, în accepţiunea celui care încearcă să delimiteze primul acest concept (Anthony, 1993), este „un proces profund personal şi unic de schimbare a atitudinilor, valorilor, trăirilor, scopurilor, abilităţilor şi/sau rolurilor. Revenirea este o modalitate de a trăi în mod plenar, încrezător şi util chiar şi cu limitările impuse de boală. Revenirea implică dezvoltarea de sens şi rost ale vieţii pe măsură ce persoana depăşeşte efectele catastrofice ale bolii mintale“.
Revenirea, în concept şi practică, poate sau nu să dobândească semnificaţie pentru establishmentul psihiatric, dar este cu siguranţă o stea a Nordului pentru cei care dezvoltă noi servicii şi modalităţi de a sprijini călătoria prin viaţă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Şi, cu siguranţă, este un fir director pentru cei care au probleme de sănătate mintală, aducându-le acestora o înţelegere şi o încurajare spre o viaţă mai bună, în pofida simptomelor sau a efectelor sociale ale condiţiei lor. Confruntarea profesioniştilor români cu modalităţi contemporane de re-design a sistemului de servicii este un prim punct care problematizează propriul nostru discurs despre ce înseamnă calitatea îngrijirilor.
Mi-ar plăcea, într-o bună logică postpsihiatrică, să putem sădi acest concept pe ogoarele minţilor noastre, nu pentru a determina o furtună şi a creşte nuclee de conflict între populaţia afectată şi profesionişti sau în interiorul cercurilor profesionale, cum a reuşit să facă antipsihiatria anilor ’70. Ci pentru a creşte intensitatea vocilor celor atinşi de probleme de sănătate mintală, până la punctul în care ei vor fi cu adevărat auziţi în ceea ce înseamnă nevoia lor de sens şi rost în viaţă. Avem nevoie să ne revenim din acest discurs supramedicalizat, inevitabil paternalist şi reducţionist. În alte ţări europene (cum veţi vedea în reportajul semnat în pagina 3 de Vlad Mixich), primatul conceptului de revenire pune bazele unei noi forme de umanităţi, dialogică şi speranţă. Speranţa fiind, probabil, cel mai ignorat medicament în psihiatria pe care o practicăm astăzi.

Notă autor:

Anthony, W.A. (1993) Recovery from mental illness.
The guiding visions of the mental health service system in the 1990’s. Psychosocial Rehabilitation Journ

Anthony, W.A. (1993) Recovery from mental illness.
The guiding visions of the mental health service system in the 1990’s. Psychosocial Rehabilitation Journal, 164(4), 11-23.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe