Persoanele care suferă de hipertensiune arterială (HTA) vor considera aceste informații extrem de utile. Cercetătorii știu cu exactitate câte grame de fibre trebuie să ne luăm din alimentație pentru a reduce HTA.
Se știe că fibrele alimentare reduc tensiunea arterială, dar până acum nu au existat ghiduri sau recomandări cu privire la ce cantitate trebuie să mâncăm – asta până în prezent. Un studiu nou a confirmat că fibrele alimentare au reușit să scadă tensiunea arterială, independent de medicația pacientului, și a stabilit ce cantitate ar fi necesară pentru a scădea hipertensiunea arterială, scrie New Atlas.
Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au realizat o metaanaliză ce a implicat mai multe studii cu privire la efectul fibrelor alimentare asupra hipertensiunii arteriale. Ei au oferit informații despre cantitatea de fibre alimentare pe care femeile și bărbații trebuie să o mănânce pentru a reduce tensiunea arterială.
Fibrele alimentare s-au dovedit a fi o parte subestimată a managementului hipertensiunii arteriale, a spus autorul principal al studiului, Francine Marques, de la Monash’s School of Biological Sciences: „Studiul nostru subliniază dovezile ce susțin eficacitatea fibrelor alimentare în scăderea tensiunii arteriale și în reducerea riscului de evenimente cardiovasculare”.
Metaanaliza menționată a arătat că un aport mai mare de fibre alimentare a fost asociat cu o reducere semnificativă a tensiunii arteriale, independent de medicamentele luate de pacienți pentru a controla hipertensiunea arterială.
Potrivit dovezilor științifice pe care oamenii de știință le-au trecut în revistă, pentru femeile diagnosticate cu hipertensiune arterială (adică TA cu o valoare de 140/90 mmHg sau peste acest prag, așa cum este ea definită de OMS), aportul recomandat de fibre alimentare ar trebui să fie peste 28 de grame pe zi. Pentru bărbații cu hipertensiune arterială, aportul de fibre alimentare ar trebui să fie peste 38 de grame pe zi.
Fiecare 5 grame suplimentare de fibre alimentare pe zi a fost o cantitate ce a putut reduce tensiunea arterială sistolică (valoarea de sus afișată de tensiometre) cu 2,8 mmHg și tensiunea arterială diastolică (valoarea de jos afișată pe ecranele tensiometrelor) cu 2,1 mmHg, mai arată metaanaliza.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/high-fiber-foods-on-wooden-background-521209120
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe