Newsflash
OPINII

NU discriminării în tratarea pacienţilor aflaţi în situaţii de urgenţă!

NU discriminării în tratarea pacienţilor aflaţi în situaţii de urgenţă!

CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor din România eliminarea tratamentului neunitar și discriminatoriu, care afectează dotările cabinetelor stomatologice, pentru tratarea pacienţilor aflaţi în situaţii de urgenţă.

Vicepreședinta Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), șef lucr. dr. Luminiţa Oancea, a declarat în legătură cu lipsa unei reglementări privind dotarea cabinetelor stomatologice cu trusă de urgenţă: „Această problemă, generată de lipsa unei reglementări adecvate, îi împiedică pe cei peste 25 de mii de medici stomatologi din România să ofere medicamentaţia necesară pacienţilor, deși au responsabilitatea legală să fie dotaţi, ca și medicii generaliști, cu trusă de urgenţă obligatorie”. 

Potrivit Ord. m.s. nr. 153/2003, în vederea înfiinţării, autorizării și funcţionării unui cabinet stomatologic, unitatea sanitară are obligaţia dotării cu o trusă de urgenţă. Conţinutul acesteia a fost reglementat prin Decizia CMSR nr. 2/2CN din 19 ianuarie 2019 pentru modificarea anexei la Decizia Consiliului Naţional al CMSR nr. 10/2007 privind conţinutul minim al trusei de urgenţă pentru cabinetul de medicină dentară.

Cu toate acestea, în baza prevederilor legislative actuale, procurarea antibioticelor și substanţelor stupefiante și psihotrope pentru trusa de urgenţă obligatorie de la nivelul cabinetelor medicale și stomatologice nu are o reglementare specifică. Există doar prevederi privind prescrierea acestora către pacienţi. De aceea, cabinetele stomatologice întâmpină greutăţi în achiziţionarea acestor medicamente/substanţe, neexistând o practică unitară la nivelul ţării.

CMR, alături de CMSR, solicită Ministerului Sănătăţii adoptarea unei reglementări legislative specifice, aplicabile în mod unitar la nivelul ţării, în vederea achiziţiei și deţinerii de antibiotice, substanţe și preparate stupefiante și psihotrope de către cabinetele medicale stomatologice pentru trusa de urgenţă.

Până la emiterea acestui act normativ, CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor să ceară membrilor săi aplicarea aceleiași proceduri de care beneficiază membrii CMR și pentru cabinetele stomatologice autorizate, în vederea procurării psihotropelor și antibioticelor necesare pentru trusa de urgenţă obligatorie. 

Fonduri pentru urgenţe

La începutul anului, CMSR și CNAS au înfiinţat un grup de lucru comun, cu scopul de a identifica soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale a românilor.  Printre solicitările CMSR se numără: 

  • Extinderea listei de servicii stomatologice care pot fi decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate.
  • Creșterea plafonului de decontare, prin actualizarea preţurilor serviciilor stomatologice în acord cu inflaţia și costul materialelor.
  • Posibilitatea introducerii unui sistem de coplată care să încurajeze pacienţii să se adreseze medicului stomatolog pentru a beneficia de intervenţii de care au nevoie, dar pentru care nu dispun de fonduri suficiente.
  • Obţinerea fondurilor pentru urgenţe în afara plafonului de raportare.

„Ne bucură colaborarea strânsă cu CNAS. Suntem încrezători că, prin dialog permanent, utilizând experienţa colegilor medici stomatologi în proiectarea mecanismelor de finanţare, vom reuși să atingem obiectivele strategice asumate prin Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030, în acord cu recomandările OMS pentru sectorul sănătăţii orale”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe