Newsflash
OPINII

Timpul și vânarea de vânt

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 17 2024
Timpul și vânarea de vânt

  Poate că nu sunt singurul căruia i se pare că „timpul nu-i mai ajunge”.

      Te gândești că urmează să faci o serie de lucruri într-un anumit interval „de timp” și multe rămân nefăcute. Sau că „acum a fost concediul, acum vine Crăciunul, primăvara parcă nici nu a fost și vin iar căldurile din vară...”.

        Cândva (nici nu-ţi mai aduci aminte când) citeai și cărţi fără legătură cu problemele de serviciu, știai foarte bine drumul până la Opera Naţională, cunoșteai principalele săli ale teatrelor, poate chiar și câteva cinematografe (nu doar pe cele din „mall”-uri). Iar acum... Să mai vorbim de Cișmigiu (hmm, era cam multă mizerie când ai fost ultima dată), de Herăstrău, de Grădina Botanică (bine că au găzduit „Alice în Ţara Minunilor”, că așa tot ai ajuns într-o seară, cu nepoţica) sau măcar de parcul din Drumul Taberei?

        Adevărul este că ar trebui nu doar să vorbim, ci și să punem în aplicare obiceiuri care „pe timpuri” reprezentau un act de normalitate. Acum ajungi să te bucuri că mai există întâlniri ale colegilor de liceu sau de facultate, dar și că există cineva care se implică și le organizează, pentru că altfel...

        Timpul îţi este „mâncat” zilnic de probleme și de lucruri mai bune sau, cel mai adesea, mai puţin bune, de situaţii normale sau, mai frecvent, complet anapoda. Poate că ar fi la fel de ușor să faci lucrurile bine cum le faci și prost (de fapt, nu le faci, ci „ţi se fac” – de colegii de la muncă). Iar atunci când vine seara, ajungi să crezi/simţi că dacă ai în mână telecomanda televizorului, dacă vei trece prin cele peste 100 de canale disponibile, te vei relaxa. Ce greșeală! Fie că sunt filme aparent istorice, fie că sunt din cele dure, „cu bătăi”, toate sunt „vânare de vânt”. Merită să asculţi din nou și din nou clasica melodie lansată în 1962 de Bob Dylan sau, poate, să citești cu atenţie (și stăpânire de sine) Ecclesiastul. „17. Şi mi-am silit inima ca să pătrund înţelepciunea şi ştiinţa, nebunia şi prostia, dar am înţeles că şi aceasta este vânare de vânt. 18. Că unde este multă înţelepciune este şi multă amărăciune, şi cel ce îşi înmulţeşte ştiinţa îşi sporeşte suferinţa.”

Ce alegem

        Cum ar fi fost în urmă cu 20 de ani sau în urmă cu 40 de ani nu știu. Dar astăzi mă gândesc că cei mai mulţi nu vor fi de acord cu afirmaţia mea: dacă tot te uiţi la televizor, atunci măcar urmărește Trinitas TV. Aici poţi avea și informaţii (știri), și numeroase emisiuni care pot aduce folos. Poate cititorul va râde, dar una dintre emisiunile mele preferate este „Bucuria poveștilor”. De curând am ascultat cu multă plăcere o poveste spusă împreună cu copii din zona în care m-am născut. Copiii și tinerii prezenţi erau îmbrăcaţi în costume populare și erau atât de frumoși... Iar pentru că domeniul nostru este medicina, de ce nu ne-am opri să audiem cele spuse de președintele Academiei Române despre „primele așezăminte pentru bolnavi”, în doar 2 minute și 38 secunde. În emisiunea „Timpul reîntoarcerii” am prins doar o parte din istoria unei familii care, după peripeţii prin Statele Unite și Japonia (soţul, cercetător și dornic de a fi cât mai performant în domeniu), a realizat că „idealul” nu se află peste mări și ţări; acum locuiesc în Munţii Apuseni și sunt foarte mulţumiţi de decizia pe care au luat-o. 

        Vreme trece, vreme vine... Important este să avem mare grijă cum folosim timpul ce ne-a fost dăruit.

Hristos a Înviat!


Notă autor:

1. https://www.trinitas.tv/primele-asezaminte-pentru-bolnavi/
2. https://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/glossa.php

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe