Newsflash
Interviuri

În curând vom avea un produs non-hormonal pentru simptomele menopauzei

de Dr. Laura Davidescu - mai 3 2024
În curând vom avea un produs  non-hormonal pentru simptomele menopauzei

După mulţi ani în care femeile nu au avut nicio soluţie pentru a înlătura neplăcutele simptome ale menopauzei, compania Bayer anunţă dezvoltarea unui medicament pentru tratarea simptomelor vasomotorii și a tulburărilor de somn.

Lider în terapii farmacologice pentru problemele feminine de la menarhă la menopauză, compania Bayer a anunţat recent că lucrează la un tratament capabil să scape femeile de bufeuri și tulburări de somn. Acestea sunt unele dintre cele mai neplăcute simptome care însoţesc menopauza și care, pentru lungi perioade de timp, au părut a fi fără soluţie. Despre acest medicament aflat în studiu de fază III, dar și despre sănătatea feminină am discutat cu dr. Cecilia Caetano, medic specialist Obstetrică-Ginecologie și Head Global Medical Affairs Women’s Health, și cu Marion McPherson, TA Head, Women’s Healthcare, ambele din cadrul Diviziei Farmaceutice Bayer.

Cât de implicat este Bayer în sănătatea feminină?
Marion McPherson: Portofoliul Bayer pe sănătatea femeilor datează de aproape un secol. Suntem cei care au lansat prima pilulă contraceptivă din Europa, în 1961. Chiar de atunci eram foarte preocupaţi de inovaţie, așa cum suntem și acum. Portofoliul actual conţine soluţii contraceptive destinate femeilor aflate în diverse perioade ale vieţii lor, pentru că ne dorim să oferim soluţii cât mai individualizate. 

Marion McPherson

Mai avem produse pentru anumite afecţiuni ginecologice și o altă categorie pentru menopauză. În această categorie mai sunt multe nevoi de acoperit, pentru că s-a schimbat mult dinamica vieţii femeilor. Ele au cariere îndelungate, au joburi dinamice și simptomele din perioada în care se instalează menopauza pot avea un impact semnificativ asupra vieţii lor profesionale și personale. 

Femeile se tem să folosească medicamente pe bază de hormoni...
 

Cecilia Caetano

: Da, este multă dezinformare în această privinţă și lipsesc sursele de informaţie de încredere. De asta ţin să subliniez că informaţia înseamnă putere. Degeaba există produse de calitate dacă persoanele cărora li se adresează nu au cunoștinţe corecte. Așa că trebuie să ne asigurăm că informaţiile chiar ajung la destinatare. 

Facem și educaţie medicală: suntem parteneri cu numeroase societăţi profesionale, pentru că doar așa putem oferi atât cunoștinţe și educaţie, cât și opţiuni terapeutice, pentru ca femeile și furnizorii de servicii de sănătate să aibă de unde alege. Cheia problemei este acel punct de echilibru între a „medicaliza” menopauza și a o trata ca pe o problemă fiziologică, identificând însă femeile care au nevoie de ajutor. Menopauza este o situaţie normală, dar suferinţa nu este normală!

Momentul în care normalul devine anormal

Care ar fi mesajul pentru medicii de familie? Ce ar trebui să le spună pacientelor?
Cecilia Caetano: Medicul de familie ar trebui să întrebe de fiecare dată cum este ciclul femeii, dacă are vreo problemă. M-am trezit și eu frecvent cu paciente care îmi spuneau că au ciclu normal, cu durată de 10-12 zile (!). 

Cum 12 zile?!, le întrebam. Da, așa am eu ciclul, la fel l-a avut și mama mea etc., răspundeau, crezând că e totul normal. Și trebuie să le explici că, de fapt, nu așa este normalul. De aceea, medicii de familie sunt atât de importanţi, pentru că ei adesea își cunosc pacientele de mici, de la menarhă. De fapt, cel mai important lucru este calitatea vieţii. Când este afectată calitatea vieţii femeii, e un semnal clar că acea femeie trebuie ajutată, că problema ei trebuie rezolvată.

Produs non-hormonal cu efecte promiţătoare

Daţi-ne câteva detalii despre noutatea în tratamentul menopauzei anunţat de Bayer.
Marion McPherson: La începutul anului am anunţat deja vestea cea bună, că produsul nostru non-hormonal pentru tratarea tulburărilor vasomotorii (bufeuri – n.r.) are rezultate bune în studiul de fază III. 

Zilele acestea am aflat și rezultatele ultimului studiu, cel de siguranţă pe termen lung, care, de asemenea, sunt pozitive. Așa că suntem foarte bucuroși să anunţăm că acest produs are efectele scontate – tratează bufeurile și are și beneficii adiţionale, cum ar fi remedierea tulburărilor de somn, lucruri care contează mult în viaţa unei femei. Abia așteptăm să depunem documentaţia către autorităţi, să prezentăm studiile și produsul în conferinţe medicale. Așa că fiţi pe fază, vom mai avea anunţuri de făcut anul acesta și sperăm ca produsul să ajungă în posesia femeilor care au nevoie de el. 

Cum va arăta acest produs?
Marion McPherson: Este o capsulă cu administrare orală, o dată pe zi. Simplu și la îndemână!

Credeţi că ar trebui să existe mai multă implicare din partea companiilor farma în ceea ce privește prevenţia?
Cecilia Caetano: E important să identificăm situaţiile în care normalul nu mai e normal și, ori de câte ori este posibil, să vedem dacă se poate implementa un tratament, dacă există o modalitate de a controla situaţia. Pe lângă menopauză, menstruaţii prelungite sau dureroase, există și alte aspecte care trebuie avute în vedere, de exemplu cancerul de sân. 

Lucrăm îndeaproape cu colegii noștri radiologi, pentru a livra femeilor informaţiile de care au nevoie pentru screening, pentru prevenţie, la momentul la care au nevoie. Încercăm să oferim femeilor informaţiile prin care să își dea seama că există semnale de alarmă, să ia decizii în cunoștinţă de cauză și să apeleze la medicii lor curanţi la timp. Să știe să pună întrebările corecte, să identifice momentul în care trebuie să ceară ajutor. Lucrăm la aceste aspecte nu doar în diferitele divizii ale Bayer, ci și cu societăţi medicale și academice. Cooptăm și alţi experţi, inclusiv reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, pentru a descoperi cu adevărat nevoile acestora și a încuraja femeile să vorbească despre problemele lor și să afle mai multe despre ele însele, să ceară ajutor când e cazul.

Putem dezvolta tratamente ţintite

Care vi se par cele mai importante descoperiri în privinţa sănătăţii femeii din ultimele decenii?
Cecilia Caetano: Știinţa din spatele menopauzei mi se pare o mare descoperire. Practic, nu apăruse nimic inovator relativ la menopauză de ani întregi, dacă nu chiar de decenii. Iar descoperirile știinţifice din spatele simptomelor ne-au permis acum să dezvoltăm tratamente ţintite pentru a diminua aceste simptome neplăcute, care adesea sunt mai mult decât simple bufeuri. Ţintim prin ele și un somn mai bun și sperăm să le oferim femeilor soluţii care chiar să funcţioneze pentru problemele lor. Așa ceva era imposibil de realizat acum câţiva ani.

Marion McPherson: Să nu uităm că și femeile s-au schimbat foarte mult în ultimii 10-15 ani. Pe-atunci, cele mai multe sufereau în tăcere. Durerile menstruale sau simptomele menopauzei nu erau deloc un subiect despre care să stai de vorbă cu prietenele sau cu medicul. Pe când acum, femeile sunt mult mai deschise să comunice. Ele simt că pot vorbi liber despre așa ceva și pot să-și asume activ starea de menopauză, ceea ce e minunat.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe