Societatea Internațională de Menopauză a fost cea care a fondat o zi mondială a menopauzei, celebrată în fiecare an la data de 18 octombrie.
Ziua de 18 octombrie este o ocazie prin care experții de top din întreaga lume din domeniul sănătății femeii la vârstă mijlocie își propun să îmbunătățească experiența femeilor la nivel global, în această etapă a vieții doamnelor.
Citiți și un amplu dosar despre Menopauză
Deși menopauza și terapia hormonală utilizată la femeile aflate la menopauză sunt extrem de bine înțelese în unele părți ale lumii, totuși, aceste subiecte primesc prea puțină atenție în alte țări sau, din păcate, sunt încă considerate subiecte controversate – multe femei, de exemplu, se tem de hormonoterapie, tocmai pentru că nu au informații medicale corecte, validate de experți, ci cred în unele „mituri” și idei greșite despre hormoni. Tocmai din acest motiv, International Menopause Society a decis ca anul acesta tema oficială a Zilei mondiale a menopauzei să fie terapia hormonală. Obiectivul experților este de a se asigura că le oferă în acest fel doamnelor resurse și informații bazate pe dovezi științifice pentru ca ele să poată lua decizii în cunoștință de cauză.
Într-o broșură realizată special pentru a marca Ziua mondială a menopauzei în 2024 (și care poate fi descărcată ca PDF), societatea menționată explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă hormonoterapia în menopauză și cui îi este recomandată. Este un mic ghid, am putea spune, cu informații valabile oriunde v-ați afla în lume.
Citiți și: un interviu cu dr. Corina Grigoriu, despre stilul de viață sănătos înainte de intrarea în menopauză
Medicul curant poate recomanda unei femei terapie hormonală la menopauză dacă această pacientă se confruntă cu simptome care îi afectează calitatea vieții. De exemplu, terapia hormonală poate să ajute în caz de: bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală, în caz de simptome la nivelul aparatului urinar.
Hormonoterapia mai este recomandată și pentru a trata insuficiența ovariană prematură (când menopauza se instalează înainte de 40 de ani) și pentru a trata menopauza precoce (dacă menopauza are loc înainte de împlinirea vârstei de 45 de ani).
„Ziua mondială a menopauzei este organizată în fiecare an, pe 18 octombrie. Scopul zilei este de a crește gradul de conștientizare asupra menopauzei și asupra opțiunilor de sprijin disponibile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea femeilor. Noi încurajăm profesioniștii din sănătate și femeile să participe la această campanie globală de conștientizare, prin imprimarea și distribuirea acestor materiale informative, prin organizarea unor evenimente care să implice comunitățile în care locuiesc și prin distribuirea de postări în social media cu ocazia Zilei mondiale a menopauzei”, au transmis reprezentanții International Menopause Society pe site-ul oficial al organizației.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe