Serviciul de informare şi sprijin oferit de Asociaţia SEXUL vs BARZA a dat publicității o statistică recentă cu privire la tinerii români și percepțiile lor.
Statisticile asociației ilustrează cât de frecvente sunt fricile tinerilor din România în ceea ce priveşte sănătatea lor reproductivă şi sexuală. Cele mai des întâlnite subiecte în cadrul serviciului reflectă, în primul rând, preocuparea reală a tinerilor de fi în siguranţă când sunt activi sexual şi de a avea grijă de sănătatea lor, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES.
Astfel, cele mai frecvente teme abordate de beneficiari sunt:
Temele ce ţin de menstruaţie şi de anxietate sunt mai des abordate de către persoanele cu vârste între 20 şi 25 de ani, în timp ce restul subiectelor sunt în primul rând deschise de către beneficiarii din categoria de vârstă 15-19 ani.
Subiectul imaginii corporale este singurul abordat mai frecvent de băieţi decât de fete, reflectând presiunea pe care aceştia o resimt în sfera sexualităţii. 80% dintre cei care au scris acestui serviciu cu astfel de probleme sunt băieţi sau bărbaţi tineri.
Subiectul menstruaţiei este cel mai des deschis de către beneficiarii recurenţi, fapt care se corelează cu durata mai lungă de timp a problemelor ce ţin de ciclul menstrual.
În acelaşi timp, tema primei dăţi este singura abordată mai des de beneficiarii din mediul rural, decât de cei din mediul urban, indicând o potenţială stigmă mai mare privind începerea vieţii sexuale în acest mediu.
„Totodată, frecvenţa sesiunilor despre potenţiale sarcini nedorite nu variază în funcţie de mediul beneficiarilor. Nu există deci o corelaţie între acest subiect şi mediul rural, contrar prejudecăţilor des întâlnite în societate.”
Anul acesta, beneficiarii serviciului de informare şi sprijin au fost majoritar sub 25 de ani (87%) şi fete/tinere femei (71%). Majoritatea persoanelor care au accesat serviciul au fost clienţi noi, dar 38% au fost clienţi recurenţi, care au mai beneficiat de sesiuni de consiliere şi în anii precedenţi, fapt care demonstrează existenţa unui grad considerabil de fidelizare. Toate aceste date au fost colectate direct de la beneficiari, în mediul online şi în mod anonim.
În 2024, serviciul a deservit online, confidenţial şi gratuit peste 480 de persoane care au beneficiat de sesiuni 1 la 1 cu psihologul Asociaţiei Sexul vs Barza, prin intermediul mesageriilor de Facebook, Instagram şi TikTok.
Serviciul de informare şi sprijin pentru probleme de sănătatea reproductivă şi sexuală face parte din proiectul „Consiliere online comprehensivă în domeniul sănătăţii reproductive şi sexuale pentru adolescenţii şi tinerii din România”, finanţat printr-un grant independent.
Proiectul a inclus atât sesiuni de consiliere pentru beneficiari, cât şi sesiuni de mentorat în sănătate reproductivă şi sesiuni de supervizare pentru o mai bună formare a psihologului angajat. Scopul iniţiativei a fost de a creşte accesul la informarea gratuită şi corectă ştiinţific privind sănătatea sexuală şi să reducă stigma asociată cu acest subiect în rândul românilor, cu un focus special pe femei tinere şi fete.
„Rezultatele acestui proiect ne confirmă din nou nevoia uriaşă de educaţie sexuală în România. Este esenţial să avem servicii de sănătate reproductivă prietenoase cu tinerii, într-un context în care adolescenţii nu beneficiază deloc de educaţie sexuală în şcoli, iar numărul de mame minore este în creştere faţă de acum 10 ani. Ne bucurăm că am avut ocazia să deservim aceşti tineri în două nevoi de bază, de educaţie şi de sănătate”, a declarat Adriana Radu, preşedinta Asociaţiei SEXUL vs BARZA.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe