Pe lângă bufeuri și transpirațiile nocturne, menopauza poate să cauzeze și alte probleme. Tocmai din acest motiv, doamnele sunt sfătuite să acorde mai multă atenție dinților și gingiilor.
Doctorul Thomas Sollecito, șeful departamentului de medicină dentară de Universitatea din Pennsylvania este de părere că nu multe persoane sunt conștiente de faptul că menopauza poate influența sănătatea cavității orale.
Dezechilibrele hormonale (în principal scăderea bruscă a producției de estrogen) pot reduce densitatea minerală osoasă și producția de salivă și în acest fel, gingiile sunt afectate – lucru observat la femeile în postmenopauză. Toți acești factori pot afecta dantura femeilor, odată cu instalarea menopauzei, potrivit The Associated Press. Experții în sănătate orală spun că există, totuși, metode prin care pot fi contracarate efectele menopauzei și prin care vă puteți menține sănătatea dentară.
Unele dintre problemele dentare asociate cu producția scăzută a hormonilor pot să înceapă în timpul perimenopauzei, când ovarele încep, treptat, să producă mai puțin estrogen, a explicat dr. Maiara Hister-Cockrell, medic dentist la University of Texas Health San Antonio. Unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare este că organismul produce mai puțină salivă, despre care dr. Thomas Sollecito spune că este „unul dintre cele mai importante fluide din corpul nostru”.
Când producția de salivă scade, acest lucru poate cauza uscăciunea gurii, iar mai departe aceasta se traduce printr-un risc mai mare de probleme și leziuni la nivelul gurii, infecții cu candida și mai multe carii.
Aceste riscuri sunt chiar mai mari atunci când persoanele iau medicamente pentru hipertensiunea arterială sau diabet, medicamente care pot cauza de asemenea uscăciunea gurii. Mai puțină salivă în gură înseamnă mai puține enzime care pot distruge bacteriile și mai puține minerale care întăresc dinții, au explicat experții citați de Associated Press. Când persoana suferă de uscăciunea gurii, acele bacterii din cavitatea orală proliferează, se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar persoana este predispusă la carii dentare. Iar dacă pierderea unui dinte este și ea posibil, din cauza acestui cerc vicios.
Scăderea densității minerale osoase și retracția gingivală exacerbează aceste probleme. Dacă zona unde dintele este fixat în os este mai puțin densă, acel dinte este mai vulnerabil, el poate să cadă. În plus, din cauza retracției gingivale anumite suprafațe ale dintelui ajung să fie expuse, fără să aibă acel smalț al dinților care le-ar proteja împotriva cariilor.
Femeile aflate la menopauză au o predispoziție mai mare de a dezvolta boală parodontală, iar astfel placa bacteriană și numeroasele bacterii se adună sub gingii și în jurul dintelui.
Prima linie de apărare, spun experții, este ca femeia la menopauză să aibă o bună igienă orală și o alimentație echilibrată, adică săracă în dulciuri și cu multe alimente bogate în calciu. În plus, experții spun că o periuță de dinți electrică este mult mai utilă decât periuțele manuale de dinți.
Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/portrait-elderly-senior-woman-cleaning-brushing-2349455183
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe