Newsflash
OPINII

Împreună putem produce schimbarea

de Prof. dr. Mircea Enescu - mar. 25 2022
Împreună putem produce schimbarea

CNSP are ca scop dezvoltarea culturii siguranţei pacientului în sistemul sanitar, pentru asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate.

consiliuConsiliul Naţional al Siguranţei Pacientului (CNSP), creat potrivit prevederilor art. 6 lit. k) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, are ca scop dezvoltarea culturii siguranţei pacientului în sistemul sanitar, pentru asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate.

La Consiliu au aderat, din martie 2021 de când a fost oficial înfiinţat, mai multe societăţi știinţifice și profesionale medicale, dar și Academia de Știinţe Medicale din România, precum și asociaţii reprezentative de pacienţi. Încă de la înfiinţare, persoanele desemnate din partea asociaţiilor de pacienţi, dar și a profesioniștilor din sănătate au dezbătut, în cadrul întâlnirilor lunare, problemele la zi din sistemul sanitar, în încercarea de identificare de soluţii viabile.

Consiliul este un organism de specialitate consultativ, fără personalitate juridică, neremunerat. În septembrie 2021, Adunarea Generală a CNSP a ales Biroul Executiv și președintele.

Principalele obiective ale CNSP sunt: formarea și implementarea culturii siguranţei pacientului în rândul profesioniștilor din sănătate; formarea și implementarea culturii calităţii și siguranţei serviciilor de sănătate în rândul pacienţilor și aparţinătorilor; activităţi de cercetare specifice asigurării calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului.

În atribuţiile Consiliului sunt incluse propuneri de acţiuni și proiecte pentru creșterea siguranţei asistenţei medicale; colaborarea cu instituţiile de învăţământ superior și cu alte instituţii de formare medicală în stabilirea nevoilor de formare a profesioniștilor din sănătate în domeniul asigurării și îmbunătăţirii continue a calităţii serviciilor de sănătate și a siguranţei pacientului; constituirea comisiilor de specialitate și stabilirea atribuţiilor acestora în realizarea obiectivelor propuse.

De asemenea, CNSP formulează propuneri de îmbunătăţire sau actualizare a ghidurilor, protocoalelor de practică medicală și a procedurilor din care acestea fac parte; analizează nivelul de implementare de către profesioniști a bunelor practici diagnostice și terapeutice pe specialităţi; elaborează recomandări de bune practici diagnostice și terapeutice, în vederea stabilirii limitelor de competenţă.

O preocupare constantă a Biroului Executiv al CNSP constă în determinarea conducerilor unităţilor sanitare de a identifica și raporta infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM), care există în orice spital din lume. Din păcate, în România, IAAM sunt în continuare subraportate, undeva la 0,63% comparativ cu rata raportată de spitalele din Uniunea Europeană – peste 5% din numărul pacienţilor externaţi.

CNSP a făcut demersuri în acest sens, solicitând autorităţilor competente, în speţă Ministerului Sănătăţii, să urgenteze actele normative subsecvente Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale și din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România.

CNSP va continua să militeze pentru identificarea și raportarea IAAM, constituindu-se în vectorul care poate influenţa și aduce îmbunătăţirile dorite în sistemul sanitar. Forţa acestuia poate produce schimbarea dacă vom fi împreună, profesioniști și pacienţi, în acest demers.

Citiți și: Incompatibilitatea profesiei de farmacist

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe