Pe măsură ce omenirea se luptă cu pandemia de COVID-19, populația nu a fost nicicând mai conștientă de importanța sănătății.
Anul acesta, în avans de Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day - marcată anual la 29 septembrie), tehnologia ne-a adus o veste bună: primul implant de inimă artificială la o femeie a fost realizat de o companie franceză.
Bolile cardiovasculare rămân în continuare ucigașul numărul unu din lume, având ca rezultat 18,6 milioane de decese pe an, potrivit Federației Mondiale a Inimii.
Bolile cardiovasculare au multe cauze, începând de la fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială și obezitate, până la poluarea aerului și condiții medicale mai puțin întâlnite, cum ar fi boala Chagas și amiloidoza cardiacă.
La nivel global, există 520 de milioane de persoane cu boli cardiovasculare care au fost afectate de COVID-19 în ultimul an. Din cauza vulnerabilității sporite în fața formelor severe de COVID-19, aceste persoane au avut un risc mai mare de îmbolnăvire și au fost nevoite să se protejeze de infecția cu SARS-CoV-2.
Din păcate, pandemia a avut multe consecințe nefaste în rândul pacienților cu boli cardiovasculare, atrage atenția Federația Mondială a Inimii: mulți dintre ei nu au mai venit la controale regulate la medic și au făcut mai puțină activitate fizică.
Însă dincolo de neajunsurile pandemiei, cu câteva zile înainte de această campanie globală – Ziua Mondială a Inimii, celebrată în fiecare an la 29 septembrie – compania franceză Carmat a anunțat că a avut loc primul implant de inimă artificială la o femeie.
Inima a fost produsă de aceeași companie, iar potrivit Reuters, modelul de inimă artificială se numește Aeson și a oferit o șansă la viață unei paciente cu probleme grave la miocard.
Reprezentanții companiei au declarat că procedura a fost efectuată la UofL Health - Jewish Hospital de către medicii de la Universitatea din Louisville, SUA. CEO al companiei Carmat, Stephane Piat a declarat:
„Acest al treilea implant în Statele Unite a fost un moment de cotitură, nu doar pentru că ne-a permis să finalizăm înrolarea primei cohorte de pacienți în EFS (early feasibility study), ci mai ales pentru că este prima dată când dispozitivul nostru a ajutat o femeie care suferea de insuficiență cardiacă”.
Imagine de la rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe