Potrivit unui medic veterinar din Statele Unite, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este încă recomandată în cazul animalelor de companie.
Pe măsură ce vaccinările și dozele booster au ajuns la un segment tot mai mare de oameni, experții de la Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine (Facultatea de Medicină Veterinară din Virginia-Maryland) spun că ei încă nu recomandă vaccinările împotriva COVID-19 pentru animalele de companie.
„Până în prezent, cred că noi am confirmat un singur caz de infecție COVID-19 la un animal, în această zonă, iar acel caz a fost înregistrat într-o gospodărie cu un om infectat, așa că pare să fie un scenariu prea puțin probabil”, a declarat Mark Freeman profesor (clinical assistant professor) în cadrul Community Practice de la Virginia Tech, citat de phys.org.
Potrivit Agenției federale pentru Hrană și Medicamente (FDA) a Statelor Unite, s-a raportat un număr foarte mic de animale de companie din întreaga lume care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19, iar în majoritatea situațiilor, animalele s-au infectat după ce au intrat în contact cu oamenii cu acest virus. Pe baza informațiilor disponibile până la această dată, riscul ca animalele să transmită COVID-19 la oameni este considerat a fi scăzut.
„Majoritatea câinilor și pisicilor sunt expuși la alte tulpini de coronavirus atunci când sunt pui, așa că au deja o anumită imunitate naturală, deși aceasta nu poate să ofere întotdeauna protecție. Noi am testat mai multe animale care au avut anumite semne clinice la care ne-am așteptat să fie din cauza coronavirusului, și care proveneau, de asemenea, din gospodării în care a existat un om infectat, dar din cunoștințele mele, toate rezultatele testelor efectuate în cazul animalelor de companie au fost negative”, a mai spus profesorul Mark Freeman.
Animalele care au simptome, de regulă au o formă ușoară de boală, care poate fi ținută sub control acasă, arată sursa menționată. Dacă credeți, însă, că animalul dumneavoastră de companie este bolnav și are virusul SARS-CoV-2 sau dacă aveți motive de îngrijorare cu privire la starea de sănătate a animăluțului, discutați cu medicul veterinar.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe