Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un medic veterinar de la „Cantacuzino”, instruit la Institutul Pasteur din Paris

de Florentina Ionescu - oct. 18 2023
Un medic veterinar de la „Cantacuzino”, instruit la Institutul Pasteur din Paris

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” vine cu informații noi despre instruirea de specialitate de care a avut parte dr. Ancuța Diana-Larisa la Institutul Pasteur din Paris.

Asistentul de cercetare științifică, medicul veterinar Ancuța Diana-Larisa din cadrul Unității de Testare Preclinică a participat, în luna septembrie, la „Instruirea în domeniul crioprezervării țesuturilor biologice reproductive provenite de la șoareci și a transferului de embrioni”, desfășurată la Institutul Pasteur din Paris, Franța. 

Această activitate a fost inclusă în proiectul sectorial de cercetare-dezvoltare „Dezvoltarea biobăncii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» în scopul asigurării unui management performant al materialului biologic disponibil pentru cercetarea biomedicală”, se arată pe o rețea socială

Evenimentul a constituit o oportunitate în conceptualizarea unui plan de lucru în vederea organizării și dezvoltării unui laborator în cadrul căruia să fie conservat materialul biologic provenit de la șoarecii de laborator din biobaza Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. 

Programul instruirii a integrat noțiunile teoretice, dar și practice ale tehnicilor actuale de recoltare și crioprezervare a materialului seminal la șoareci, fertilizări in vitro, crioprezervare de embrioni precum și transferul acestora la femele surogat. 

După două săptămâni de instruire au fost acumulate informații importante care vor fi în permanență actualizate datorită menținerii relațiilor de colaborare cu echipa laboratorului „Centre des Opérations Sanitaire de l’Animalerie Centrale” a Institutului Pasteur, au mai precizat reprezentanții Institutului „Cantacuzino”. 

Aceștia reamintesc că Stațiunea Băneasa a fost construită în anul 1923 de profesorul și medicul veterinar Alexandru Ciucă, după modelul similar al Stațiunii Remoulin a Institutului Pasteur din Paris. 

Este unicul crescător, furnizor și producător național de animale de laborator libere de germeni patogeni specifici (specific pathogen free - SPF) pe care le comercializează, utilizatori fiind instituțiile publice și private (institute de cercetare, instituții de reglementare și control în domeniu uman și veterinar, universități, fabrici de medicamente). Creșterea, furnizarea și utilizarea animalelor de laborator sunt activități autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Vetrinară și pentru Siguranța Alimentelor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe