Newsflash
Internaționale

Una din zece locuinţe franceze este afectată de ploșniţe

de Dr. Mariana MINEA - oct. 6 2023
Una din zece locuinţe franceze este afectată de ploșniţe

Primarul Parisului propune ca riscul de infestare să fie integrat în contractul de asigurare a locuinţei.

Aceasta ar fi o măsură menită să asigure dezinsecţia, în caz de nevoie. Pentru că puţini proprietari francezi apelează la astfel de intervenţii profesionale, din cauza costurilor ridicate. Iar un apartament infestat cu ploșniţe duce la contaminarea vecinilor, explică reprezentanţii autorităţilor, citaţi de Le Monde.
Primarul Parisului s-a adresat deja Guvernului pe acest subiect.

 „Ploșniţele sunt o problemă de sănătate publică și trebuie declarate ca atare. Este nevoie ca statul să reunească toţi actorii implicaţi pentru a dezvolta un plan de acţiune la înălţimea acestui flagel, pentru ca Franţa să se pregătească pentru a găzdui Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024”, a declarat Emmanuel Grégoire, prim adjunct al primarului Anne Hildago. 

Aceste măsuri ar presupune și ca Agenţiile regionale de Sănătate să pună în practică un mecanism de declarare obligatorie a infestării și de susţinere financiară a persoanelor particulare, luând în calcul și consecinţele psihologice ale unei infestări. De asemenea, ministrul delegat al Transporturilor a anunţat reunirea operatorilor de transport pentru coordonarea unei contraofensive împotriva acestor insecte. Prezenţa lor a fost semnalată în trenurile și garniturile de metrou pariziene, precum și în sălile de așteptare ale aeroporturilor.

Consecinţele civilizaţiei

După cel de-al Doilea Război Mondial, ploșniţele au dispărut o perioadă, graţie dezvoltării insecticidelor. În timp, ele au reapărut, cu o răspândire în creștere, ca urmare a utilizării tot mai intense a mijloacelor de transport în comun, a turismului și a obiceiurilor sociale. În plus, insectele sunt tot mai rezistente la substanţele chimice folosite împotriva lor. Aproximativ 11% dintre locuinţele franceze sunt afectate de ploșniţe, arată studiile din această ţară citate de Le Monde.

Ploșniţele (en.: „bed bugs”, fr.: „punaises de lit”) se hrănesc cu sânge uman, prin ciupituri ale pielii. Sunt în general active noaptea, astfel că se ascund în apropierea locurilor de dormit – saltele, așternuturi, structurile patului –, de unde pot fi transportate prin intermediul bagajelor. Leziunile nu sunt periculoase pentru sănătate. Însă o infestare poate avea consecinţe psihologice, precum anxietate și fobii, din cauza dificultăţii exterminării lor și a fricii de a le transmite și altor persoane. Statele Unite au un sistem bine pus la punct la nivel naţional pentru declararea și eliminarea ploșniţelor.



https://mhm.bz/r6yhz
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe