Newsflash
Internaționale

Substanțe chimice periculoase, identificate în pigmenții folosiți la tatuaje

de Florentina Ionescu - aug. 26 2022
Substanțe chimice periculoase, identificate în pigmenții folosiți la tatuaje

O cercetare nouă subliniază că substanțe chimice potențial periculoase au fost descoperite în pigmenții folosiți pentru realizarea tatuajelor.

Oamenii de știință au prezentat o cercetare nouă în cadrul întâlnirii de toamnă a Societății Americane de Chimie (American Chemical Society). Rezultatele acestei cercetări au ridicat motive de îngrijorare și arată că multe tipuri de pigmenți folosiți pentru realizarea tatuajelor conțin substanțe chimice care ar putea să afecteze sănătatea oamenilor. 

tatuaj substante periculoase studiu sua
Fotografie de la Lucas Guimarães: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/aparat-de-tatuaj-design-aspect-desen-5533992/

 

Analizând aproape 100 de tipuri de pigmenți folosiți în prezent în realizarea tatuajelor, cercetătorii au descoperit că mulți dintre aceștia conțineau substanțe chimice care nu erau declarate pe lista de ingrediente, și că la dimensiunea unor nanoparticule, acești pigmenți sunt suspectați că ar putea fi dăunători pentru sănătate, scrie newatlas.com.

„Ideea pentru acest proiect a venit inițial deoarecem eram interesat de ceea ce se întâmplă atunci când laserul este utilizat pentru îndepărtarea tatuajelor. Dar apoi am realizat că, de fapt, se știu foarte puține lucruri despre compoziția pigmenților / cernelurilor folosite în realizarea tatuajelor, așa că am început să analizăm brandurile populare”, a declarat John Swierk, principalul investigator al acestei cercetări noi de la Universitatea Binghamton.

În Statele Unite, tatuajele intră la categoria cosmeticelor, potrivit FDA. Asta înseamnă că pigmenții folosiți nu trebuie să fie aprobați de FDA și nu există reglementări care să ceară unui producător să listeze ingredientele care se găsesc în pigmenții / cernelurile folosite în tatuaje.

Astfel, John Swierk și colegii săi au început să investigheze și au aflat că majoritatea tattoo artiștilor nu știu exact ce se află în compoziția pigmenților pe care îi foloseau. Iar multe dintre companiile care produceau pigmenții respectivi produceau și pigmenți pentru vopseluri și textile. Așa că cercetătorii s-au întrebat dacă pigmenții folosiți în tatuaje conțin aceleași substanțe chimice care se găsesc în vopselurile disponibile în comerț.

Folosind tehnici avansate de analiză, cum ar fi rezonanța magnetică nucleară și spectroscopia aman, cercetătorii și-au propus să afle ce conțin, mai exact, acești pigmenți folosiți în tatuaje. În faza preliminară a cercetării, ei au analizat 100 de pigmenți din tatuaje și au fost suprinși să afle ce conținea fiecare pigment pe care l-au studiat.

„De fiecare dată când ne-am uitat la unul dintre pigmenți, am descoperit ceva care m-a șocat. De exemplu, la 23 din 56 de pigmenți diferiți analizați de noi datele sugerează că un colorant azo (azo-containing dye – n.red.) este prezent”, a declarat John Swierk.

Coloranții azo sunt, în general, considerați siguri, dar sunt folosiți în numeroase produse din comerț, de la covoare până la textile. Unele tipuri de coloranți azo sunt folosite în produse alimentare. Chiar și așa, lumina UV sau bacteriile pot face ca acești pigmenți să se degradeze înmolecule despre care se știe că sunt cancerigene.

O analiză ulterioară făcută pe 16 pigmenți a arătat că aproape jumătate dintre aceste produse conțineau nanoparticule mai mici de 100 de nanometri. Particulele atât de mici au risc mai mare de a migra către alte părți ale corpului, după cum a arătat un studiu din 2017 ce a constatat că nanoparticulele din cerneala unui tatuaj pot să se regăsească în ganglionii limfatici ai unor persoane. 

„Aceasta este o dimensiune care provoacă îngrijorare. Particulele de asemenea dimensiuni pot să treacă prin membranele celulare și au potențialul de a cauza leziuni”, a spus John Swierk. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe