Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: Pericolul rezistenţei la antibiotice, tot mai mare în următorii 20 - 30 de ani

de Magdalena Tănăsescu - nov. 22 2023
Rafila: Pericolul rezistenţei la antibiotice, tot mai mare în următorii 20 - 30 de ani

Antibioticele trebuie prescrise doar când este necesar și în doza potrivită, în caz contrar urmând să crească pericolul rezistenţei la antibiotice, susține ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (...), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament. (...). Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm (...) într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a fost prezent, pe 21 noiembrie a.c., la conferinţa „Împreună pentru prevenirea şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele şi răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.

Ministrul a subliniat, totodată, importanţa educării populaţiei pe tema utilizării de antibiotice.

„Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii. Sigur că antibioticele se eliberează pe bază de prescripţie. Există, să spunem, o mică portiţă. Pot să eliberez fără prescripţie, pentru 48 de ore, antibiotic într-o situaţie de urgenţă. Nu are cine să-ţi dea prescripţia. Sunt astfel de situaţii. (...) Ieri am discutat cu cei de la Direcţia Farmaceutică să găsim o soluţie, încât nu să excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată, pentru că, dacă merge cineva la zece farmacii şi ia pentru 48 de ore antibiotic, o să aibă un tratament pentru zece zile şi să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, a declarat ministrul, citat de Agerpres

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe