Newsflash
Internaționale Știri

Poluarea aerului influențează rezistența la antibiotice

de L. Budin - aug. 11 2023
Poluarea aerului influențează rezistența la antibiotice

Un studiu al cercetătorilor de la universitățile Cambridge (Marea Britanie) și Zhejiang (China), realizat în 116 țări, arată că există o legătură directă între creșterea poluării aerului și rezistența la antibiotice.

Este prima cercetare de acest gen, și s-a desfășurat într-o perioadă de aproape 20 de ani. A fost publicat în revista The Lancet, arată radiofrance.fr. 

Autorul principal, profesorul Hong Chen de la Universitatea Zhejiang, estimează că „rezistența la antibiotice și poluarea se numără (...) printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății mondiale”

Cercetătorii chinezi și britanici au declarat pentru The Guardian că analiza lor prezintă „probe solide” că nivelurile crescute de poluare atmosferică sunt asociate „unui risc crescut de rezistență la antibiotice”.

Fenomenul afectează persoane de toate vârstele, pe tot globul, și duce la 1,3 milioane de decese anual. Cercetătorii lansează, prin urmare, un nou apel pentru scăderea poluării aerului, peste tot în lume.

Dacă nu are loc nicio schimbare în politicile actuale până în 2050, nivelul rezistenței la antibiotice ar putea crește cu 17%, iar numărul deceselor premature asociate s-ar putea dubla, avertizează oamenii de știință. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe