Newsflash
Internaționale

Un biomaterial inspirat de mâzga melcilor accelerează vindecarea tendoanelor

de Florentina Ionescu - ian. 7 2022
Un biomaterial inspirat de mâzga melcilor accelerează vindecarea tendoanelor

Mâzga sau mucusul produs de o specie de melci a inspirat crearea unui biomaterial care accelerează repararea leziunilor de la nivelul tendoanelor.

Leziunile tendoanelor sunt dificil de reparat, astfel că cercetătorii de la un institut de cercetare interdisciplinară de la Universitatea Harvard (mai precis, de la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering) au dezvoltat acum un biomaterial cu două fețe, care poate îmbunătăți vindecarea. 

O parte a materialului se lipește extrem de bine de suprafața tendoanelor, iar suprafața exterioară a materialului împiedică frecarea și alunecarea acestuia pe alte țesuturi, scrie newatlas.com. Mai mult decât atât, cele două fețe ale biomaterialului pot fi încărcate cu medicamente cu eliberare lentă, pentru a reduce cicatrizarea și inflamația. 

material melci reparare tendoane rupte
Cu albastru: o ilustrare a biomaterialului Janus Tough Adhesive - foto: Wyss Institute din cadrul Universității Harvard

Pentru acest studiu nou, cercetătorii de la Wyss Institute și-au propus să dezvolte un material nou care ar putea ajuta la repararea tendoanelor într-un mod mult mai eficient. Ei au început cu un gel adeziv chirurgical pe care echipa l-a creat în urmă cu câțiva ani și care a fost inspirat de mucusul extrem de lipicios al unei specii de melci (melcul Dusky Arion). Cercetătorii au adaptat apoi această platformă, pe care tot ei au numit-o Tough Gel Adhesives, pentru a crea o versiune pentru a aplica mici „plasturi” pe tendoane.

Noul hidrogel are două suprafețe foarte diferite, iar astfel a fost botezat Janus Tough Adhesives (JTA), după zeul roman cu două fețe. Prima suprafață conține chitosan, care se lipește foarte bine de tendoane pentru a menține cât mai lipite cele două fețe ale unei rupturi de tendon și pentru a îmbunătăți vindecarea. Cealaltă suprafață face exact opusul, folosind un hidrogel simplu pentru a ajuta tendonul să alunece cu ușurință pe suprafața celorlalte țesuturi, în timpul mișcării.

Sursa citată a amintit că echipa de cercetători a testat biomaterialul cu două fețe în cadrul unei serii de experimente, folosind atât țesuturi de origine animală, cât și țesuturi umane. În tendoanele izolate de la porci, încă acoperite cu sânge, materialul adeziv JTA (Janus Tough Adhesives) s-a lipit mult mai puternic decât alte materiale adezive pentru țesuturi. Totodată, cercetătorii au implantat acest material în tendoanele șoarecilor vii și au descoperit că adezivul JTA s-a lipit cu putere și în mod non-invaziv. Rezultate similare au fost observate în testele în care s-au utilizat cadavre umane.

În alte teste, echipa de cercetători a inclus medicamente din clasa corticosteroizilor în acest hidrogel, medicamente care ar trebui să ajute la reducerea inflamației în timpul vindecării și la reducerea formării de țesut cicatricial după vindecare. Testele în cazul șoarecilor cu leziuni ale tendoanelor genunchilor au arătat că inflamația s-a disipat mult mai rapid.

„Atunci când am aplicat Janus Tough Adhesives pe tendoanele rupte ale șoarecilor, ele au rămas în loc în decursul perioadei de trei săptămâni de implantare a materialului și au facilitat vindecarea tendoanelor. Totodată, adezivul a redus formarea cicatricilor cu până la 25%, în comparație cu tendoanele reparate pe cale chirurgicală pe care nu le-am tratat cu Janus Tough Adhesives”, a declarat Benjamin Freedman, primul autor al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe