Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Adeziv care „simte” deschiderea plăgilor

de Florentina Ionescu - iul. 7 2023
Adeziv care „simte” deschiderea plăgilor

Cercetătorii au dezvoltat un adeziv pe bază de hidrogel care poate fi utilizat după o intervenţie chirurgicală abdominală. Acesta ţine marginile plăgilor unite și detectează pierderile de sânge de la locul de închidere a operaţiei.

Suturile care supurează după o intervenţie chirurgicală abdominală reprezintă o complicaţie ameninţătoare de viaţă, pe care medicii chirurgi nu o pot identifica imediat. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) și cei de la ETH Zürich au dezvoltat* recent un adeziv cu hidrogel. Invenţia lor nu doar că ajută la închiderea plăgilor, ci și detectează rapid supuraţiile de la nivelul zonelor de sutură intraabdominale. Materialul poate face faţă mediului acid din intestine și poate să ajute la închiderea leziunilor.

Mai ușor de depistat

În esenţă, adezivul este alcătuit dintr-o matrice cu un strat de hidrogel în care sunt încorporate săruri ionice fie de barium, fie de lantan. Acestea acţionează ca niște senzori non-electronici. Atunci când sărurile intră în contact cu fluidele acide din tractul digestiv, ele se descompun și produc bule de dioxid de carbon care rămân blocate în matricea de hidrogel. 

Aceste bule pot fi observate apoi cu ajutorul ultrasonografiei, datorită contrastului lor mare faţă de ţesuturile din jur. Ca mecanism de „backup” în detectarea supurărilor sau hemoragiilor postoperatorii, materialul adeziv își schimbă aspectul în prezenţa fluidelor digestive, fie sub formă de inel, fie de linie dreaptă. Această caracteristică îl face mai ușor de depistat cu o investigaţie de tipul tomografiei computerizate (CT), care astfel poate detecta și sângerările.


Surse articol:

*https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202301207 
https://newatlas.com/medical/intra-abdominal-patch-senses-hidden-postop-threat/ 
Captură imagine: https://www.youtube.com/watch?v=s3yUZMzaG48&t=24s

Mai multe imagini aici: 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe