Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Biosenzor cu aderenţă pe ţesuturile vii

de Florentina Ionescu - aug. 25 2023
Biosenzor cu aderenţă pe ţesuturile vii

Cercetători de la Școala Pritzker de Inginerie Moleculară din cadrul Universităţii din Chicago au creat un nou tip de semiconductor adeziv. El poate sta lipit foarte bine pe suprafaţa unor ţesuturi vii, printre care și inima.

 

Modul de funcţionare a semiconductorului a fost descris recent în jurnalul Science. Este primul semiconductor și tranzistor care are ca proprietate intrinsecă bioaderenţa. Astfel, nu este nevoie de metode invazive pentru organe ori de un lipici special pentru ca un astfel de biosenzor să poată sta lipit de un ţesut, a explicat profesorul Sihong Wang de la Școala Pritzker de Inginerie Moleculară.

Reţea dublă

Grupul de cercetători condus de prof. Wang a dezvoltat un nou polimer care absoarbe lichidele de pe suprafaţa unui ţesut umed și care apoi aderă la suprafaţa respectivului ţesut. Apoi, cercetătorii au combinat polimerul acesta cu un tip de semiconductori flexibili, extensibili. Senzorul care a rezultat este o reţea dublă alcătuită din cele două materiale: unul bioadeziv, iar altul semiconductor. Reţeaua a fost special concepută pentru ca proprietăţile celor două materiale să nu se diminueze atunci când sunt combinate.

Pentru a testa utilitatea noului polimer adeziv, cercetătorii l-au folosit pentru a crea dispozitive care să colecteze date despre activitatea electrică a mai multor inimi. Dispozitivele lor au putut fi atașate și aplicate pe orice zonă de pe suprafaţa inimii. A fost necesară o foarte ușoară presiune, aplicată în mai puţin de un minut.


Notă autor:

https://www.science.org/doi/10.1126/science.adg8758
https://medicalxpress.com/news/2023-08-transistor-adhere-internal-tape.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe