Newsflash
Cultură

Umanismul, o valoare perenă

de Dr. Raluca BULEA - nov. 24 2023
Umanismul, o valoare perenă

Ca o avanpremieră a Târgului de Carte Gaudeamus, care a debutat în 22 noiembrie, Institutul Cervantes din București a organizat, în 16 noiembrie a.c., un eveniment cultural de excepţie.

Momentul a fost prilejuit de lansarea publică a unei colecţii deosebite, Biblioteca Hispanica a Institutului Cervantes din București, și de  prezentarea primelor două volume din cele peste 20 aflate deja în listă, în pregătire la Editura Humanitas. Apărute în ediţie bilingvă, lucrările „Gramática sobre la lengua castellana. Gramatica limbii castiliene: Scrieri filologice și exegeză biblică” de Antonio de Nebrija (traducere și note de Mianda Cioba și Anca Crivăţ) și „Diálogo sobre la dignidad del hombre. Dialog despre demnitatea omului. Eseuri și discursuri” de Fernán Pérez de Oliva (1494-1531), ediţie și traducere de Mianda Cioba, aduc în peisajul editorial românesc două piese de referinţă ale umanismului spaniol. Partenerii evenimentului au fost Editura Humanitas și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universităţii din București. 

Din partea Universităţii din București au luat cuvântul conf. univ. dr. Laura Sitaru, decanul Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor de filosofie și prorector. Pe lângă importanţa instituţională a proiectului editorial și a valorii sale în cadrul comunităţii de specialiști în lingvistică și filosofie, acesta din urmă a ţinut să scoată în evidenţă valoarea  deosebită pe care o are conservarea spiritului umanist în societatea contemporană, în contextul conflictelor la care asistăm în prezent. Totodată, el a menţionat rolul intelectualilor și al comunităţii academice în modularea reacţiilor societăţii, alături de menţinerea unui echilibru dominat de raţiune și  înţelepciune.

Cele două traducătoare au vorbit despre importanţa traducerilor, a reluării şi adecvării acestora la fiecare perioadă, precum şi despre valoarea scrierilor lui Antonio de Nebrija pentru evoluţia și recunoașterea limbii spaniole vorbite în mediul academic al epocii sale. Seara a fost încheiată de Raquel Caleya Caña, director de cultură la sediul central al Institutului Cervantes. Aceasta a menţionat că evenimentul din 16 noiembrie a fost legat, în 2022, de comemorarea a 500 de ani de la moartea filologului Nebrija, pe care Institutul Cervantes a promovat-o și a celebrat-o în întreaga sa reţea internaţională.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe