Newsflash
Știri

S-a lansat o carte cu opiniile a 65 de doctori despre medicina post-pandemie

de L. Budin - dec. 12 2022
S-a lansat o carte cu opiniile a 65 de doctori despre medicina post-pandemie

Volumul a fost coordonat de academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, şi de Grigore Iuga, directorul de relaţii publice al Asociaţiei Medicale Române.

O carte apărută la Editura Academiei Române, cuprinzând opiniile a 65 de doctori din ţară despre medicina post-pandemie, a fost lansată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, informează Agerpres

umfst2
Sursă foto: Facebook Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie

 

Acest volum este realizat în urma opiniilor exprimate de 65 de specialişti în medicina românească, personalităţi cunoscute în lumea medicală, cu privire la situaţia medicinei în perioada pandemiei şi după această perioadă. (...) Sistemele de sănătate din majoritatea ţărilor de pe toate continentele ale globului pământesc au fost suprinse de valul pandemic de SARS-CoV-2 la începutul anului 2020. La mijlocul anului 2021, pe măsură ce apăreau semne că evoluţia pandemică va putea fi încetinită prin vaccinare şi crearea de imunitate de grup, am lansat către mai multe personalităţi din lumea medicală românească întrebarea: «Cum credeţi că va arăta medicina românească după pandemie?»”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Medicale Române, Grigore Iuga.

La lansare, au luat cuvântul rectorul UMFST, profesor doctor Leonard Azamfirei, şeful Clinicii de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), profesor doctor Tiberiu Băţagă, şi şefa Clinicii ATI a SCJU, profesor doctor Sanda Maria Copotoiu.

Dinamica cunoştinţelor despre COVID-19 a fost una similară dezvoltării cunoaşterii la nivel de societate. Cunoaşteţi ce se credea la început şi care adevăruri au rămas (... ) Schimbările nu au apărut dintr-o rea intenţie sau dintr-o răstălmăcire a adevărului de atunci, pur şi simplu s-au adunat date noi despre ceva despre care la început nu se ştia foarte bine. Dacă ar fi să dăm timpul înapoi, am găsi cu siguranţă lucruri bune care s-au întâmplat în timpul pandemiei şi lucruri pe care le-am face într-un mod diferit”, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei.

Totodată, dr. Tiberiu Băţagă a arătat că nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de pandemie şi că se impune o regândire a infrastructurii medicale, astfel încât sistemul sanitar să fie pregătit în cazul unor evenimente majore.

A fost o perioadă foarte ciudată, în care COVID-19 a fost prioritizat, alte afecţiuni nu au mai existat. Şi probabil au fost şi lucruri bune şi mai puţin bune în această perioadă din care trebuie să învăţăm. Care este următorul pas? Să fim pregătiţi pentru astfel de evenimente, nu numai pentru COVID-19, dar ar putea şi să apară orice fel de alte evenimente şi trebuie să fim pregătiţi cu infrastructura spitalelor. Şi SCJU Târgu Mureş este unul foarte important pentru sistemul de urgenţă şi trebuie să ne gândim foarte serios la extinderea infrastructurii, astfel încât, în cazul unei astfel de solicitări, să poată să facă faţă. Eu mi-aş dori să nu trecem prin astfel de momente şi să ne desfăşurăm activitatea în condiţii de normalitate, dar, din păcate, probabil că vom mai avea şi astfel de provocări în viitorul apropiat. Citind articole de la mai mulţi colegi, o diversitate de opinii, adunate la un loc, am realizat că acestea constituie o parte din strategia pe care o poate face România în acest moment”, a afirmat dr. Băţagă.

El a precizat că UMFST Târgu Mureş s-a implicat activ în combaterea virusului, amenajând o secţie exterioară COVID-19 în curtea universităţii, care a fost utilă SCJU Târgu Mureş.

Lista centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe