Newsflash
Cultură

Esenţe pure în sculptură și grafică

de Dr. Raluca BULEA - mar. 31 2023
Esenţe pure în sculptură și grafică

Institutul Liszt și Institutul Cervantes din București găzduiesc două expoziţii, una de sculptură și alta de grafică, ce pot fi vizitate până la 14, respectiv 20 aprilie 2023.

Toţi creatorii de frumos au în comun dorinţa, dar și puterea de a supravieţui dincolo de existenţa lor fizică, graţie lucrărilor pe care mintea și mâinile lor reușesc să le aducă la viaţă, cu sensibilitate, inteligenţă și măiestrie. Pictură, grafică, sculptură, literatură și muzică, toate duc mai departe gândurile și spiritul celor care le-au plăsmuit. 

20230315_193959

Institutul Liszt din București găzduiește, până la 14 aprilie a.c., expoziţia de sculptură „În mâna lui Dumnezeu, amuletă”, semnată de artistul maghiar Monori Sebestyén. În cadrul ei putem descoperi o serie de lucrări din marmură sau bronz, în care rigoarea geometriei se întrepătrunde cu sinuozitatea unor linii fluide, ce se aseamănă cu gândurile noastre, atunci când ne dăm răgaz să medităm la devenire și la vieţuire cu sens.

Poate părea surprinzător modul în care unghiuri și curbe, dăltuite și îngemănate în diferite esenţe de marmură, reușesc ca alături de textura materialului să ne transmită idei și mai ales emoţii.

Sculptorul își mărturisea, în catalogul expoziţiei, dorinţa ca lucrările sale să creeze în privitor o stare de echilibru, de stabilitate și constanţă. Privind sculpturile și petrecând timp în preajma lor, ajungem într-adevăr să percepem aceste sensuri din prezenţa lor și din modul cum intră în dialog unele cu altele. Asocierea cu amuleta, care la rându-i poate dăinui peste timp, prezentă în titlul expoziţiei, provine din poezia omonimă scrisă de Csoóri Sándor.

Totemuri, amulete și mituri ancestrale

Totemuri și amulete regăsim și în imaginarul mexican, dominat de mituri ancestrale și de tradiţii în care se amestecă ritualurile mai multor culturi, așa cum este el surprins și în proza lui Juan Rulfo (1917-1986).

Scriitorul a fost omagiat recent la Institutul Cervantes din București, cu ocazia lansării traducerii românești a volumului „Cocoșul de aur și alte povestiri”, pierdut multă vreme. În cadrul aceluiași eveniment a fost inaugurată și expoziţia „Juan Rulfo în grafica mexicană contemporană”. Aceasta a fost realizată în 2017 pentru centenarul nașterii sale și poate fi vizitată până la 20 aprilie 2023. 

DSCN1986

Ceea ce vedem pe simeze este felul în care ilustratorii mexicani ai zilelor noastre au reușit să creeze, cu ajutorul unor combinaţii deosebit de inspirate între simboluri și metafore vizuale, reprezentări sintetice, esenţializate, care vin în completarea și ajută la mai buna înţelegere a textului literar. De alt­fel, este întotdeauna o experienţă de mare intensitate ca, odată familiarizat cu universul unui scriitor, să ai ocazia să îl redescoperi prin intermediul transpunerii vizuale a personajelor și naraţiunilor sale. Se deschid în acest mod noi cărări de sens și de înţelegere, care nu pot decât să ne provoace și să ne îmbogăţească intelectual pe fiecare. 

Povestea lui Ion Theodorescu-Sion 

Viziune nouă asupra unei capodopere 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe