Newsflash
Apariții editoriale

Triumful unui chirurg vizionar

de Dr. Laura Davidescu - aug. 12 2021
Triumful unui chirurg vizionar

Lindsey Fitzharris dezvăluie lumea șocantă a chirurgiei secolului al XIX-lea, dar și revoluţia creată în această ramură medicală de vizionarul Joseph Lister, părintele antisepsiei.

Arta măcelăritului_edituraPublica

Până la începutul secolului al XIX-lea, chirurgii pricepuţi erau capabili să amputeze un picior în mai puţin de 30 de secunde, dar nici nu se gândeau să se spele vreodată pe mâini sau să-și cureţe instrumentarul. Unii își păstrau acele de sutură la reverul redingotei sau purtau șorţuri atât de înţepenite cu sânge închegat încât stăteau singure în picioare, aflăm din „Arta măcelăritului”.

        Volumul semnat de Lindsey Fitzharris, un bestseller de literatură știinţifică premiat și inclus în Top 10 cărţi de știinţă în 2017, a fost tradus în română și a apărut recent în librării, prin grija Editurii Publica.

        Pasionată de istoria medicinei, creatoare a popularului blog „The Chirurgeon’s Apprentice”, americanca Lindsey Fitzharris face o reconstituire dramatică a traiectoriei carierei lui Joseph Lister până în momentul în care acesta a lansat îndrăzneaţa afirmaţie potrivit căreia germenii sunt sursa tuturor infecţiilor și ei pot fi contracaraţi printr-un agent antiseptic aplicat pe răni.

        Ea ne face cunoștinţă și cu contemporanii lui Lister – unii străluciţi, alţii de-a dreptul criminali – și ne poartă prin facultăţile și spitalele sordide în care medicii vremii și-au învăţat arta, prin morgile în care au studiat și prin cimitirele din care au furat cadavre.

        Puteţi citi despre aclamatul chirurg victorian Robert Liston, care a fost pionierul utilizării eterului în Marea Britanie, transformând astfel intervenţia chirurgicală într-o operaţie nedureroasă.

        Doar că apariţia anesteziei a stimulat numai chirurgii, care acum puteau să efectueze intervenţii lungi și invazive. Cu cuţitele și degetele lor murdare, ei răspândeau germenii, astfel că infecţiile intraspitalicești deveniseră endemice la mijlocul anilor 1800.

        Supranumit „Napoleonul chirugiei” și cu mare compasiune pentru pacienţi, în special pentru cei săraci, Lister și-a dedicat timpul liber studiului infecţiilor postoperatorii, cărora le va găsi adevărata cauză în cele din urmă.

        Sinistră și edificatoare, Arta măcelăritului celebrează triumful unui chirurg vizionar, ale cărui eforturi de unire a medicinei cu știinţa ne-au adus în lumea modernă.

        Puteţi cumpăra cartea din librării, dar și direct de pe site-ul publica.ro, la preţul de 44 de lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe