Newsflash
Cultură

Trecut și prezent la Muzeul Satului

de Dr. Raluca BULEA - aug. 12 2022
Trecut și prezent la Muzeul Satului

Evoluţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” este subiectul expoziţiei „Tinereţe fără bătrâneţe”, deschisă în Sala „Gheorghe Focșa” a instituţiei culturale, până la 4 septembrie.

Pentru bucureșteni, dar și pentru turiști, o escapadă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” este de fiecare dată un prilej de evadare din spaţiu și timp, dar și o ocazie de a (re)descoperi armonia simplă a vieţii din comunităţile rurale. Cu mereu reînnoită vitalitate, echipa muzeului reușește în permanenţă să menţină viu acest spaţiu privilegiat în care ne regăsim originile și esenţa. Unul dintre cele mai longevive proiecte, a cărui ediţie aniversară – cu numărul 30 – s-a încheiat la 5 august, este Tabăra de creaţie „Vara pe uliţă”, iniţiată de Aurelia Cosma, fost director adjunct al Muzeului Satului, care și acum este prezentă la întâlnirea copiilor cu meșterii populari.

Vara pe uliță - atelier măști populare
Vara pe uliță - atelier de măști populare

 

Timp de patru săptămâni, uliţele „satului de la Șosea” au răsunat de râsetele și chiotele celor mici. Aceștia au lucrat împreună, s-au jucat, au realizat fel de fel de obiecte (decoraţiuni și vase din lut, măști, păpuși, icoane, jucării din lemn, ţesături și împletituri și multe altele), apropiindu-se de tradiţie, dar și unii de alţii, și ajungând să se simtă în muzeu ca la ei acasă. Nu rare sunt cazurile de copii care locuiesc în străinătate și care, pe parcursul vacanţei la bunici, în România, au participat la aceste ateliere din dorinţa lor și a părinţilor de a întări puţin legătura cu ţara și cu tradiţiile ei.

De la începuturi și până astăzi

În toată această perioadă, vizitatorii au avut ocazia de a pătrunde și în trecutul Muzeului Satului, graţie expoziţiei „Tinereţe fără bătrâneţe”, care rămâne deschisă în Sala „Gheorghe Focșa” până la 4 septembrie 2022. Organizată cu ocazia aniversării a 86 de ani de la deschiderea muzeului, la 10 mai 1936, expoziţia ne poartă de la începuturile instituţiei, atunci când totul era doar un teren neamenajat, pe malul lacului, și până în prezent. Vedem în fotografii interbelice, completate de texte ale întemeietorilor (Dimitrie Gusti, H.H. Stahl, Gh. Focșa), cum a fost organizat spaţiul și cum au fost instalate gospodăriile alese și aduse cu mare grijă de pe întreg cuprinsul României Mari. Alături de ele stau aparatele de fotografiat utilizate în epocă, dar și imagini și însemnări ale echipelor etnografice coordonate de Dimitrie Gusti, care făceau cercetarea și documentarea pe teren.

Expoziția Tinerețe fără bătrânețe (4)
Expoziția Tinerețe fără bătrânețe

 

Prezentul este reprezentat de imagini color ale gospodăriilor, de costume populare, podoabe, scoarţe, covoare, icoane, piese de mobilier și ceramică ce alcătuiesc la rândul lor excepţionalul patrimoniu al muzeului, dar și de distincţiile care i s-au acordat.

Nu în ultimul rând, putem răsfoi din publicaţiile editate de-a lungul anilor și putem să ne imaginăm vieţi trecute, privind portretele interbelice de ţărani. Iar povestea continuă, căci în muzeu se instalează și acum vechi construcţii, salvate, restaurate și pregătite să trăiască o viaţă nouă spre îmbogăţirea spirituală a tuturor celor care le vor trece pragul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe