Newsflash
Știri

Psoriazisul, o afecțiune prea puțin înțeleasă

de - apr. 26 2023
Psoriazisul, o afecțiune prea puțin înțeleasă

Intră pe EuVreauSaStiu.Ro și află mai multe despre unele boli cronice mai puțin cunoscute.

euvreausastiu.ro

Multe dintre afecțiunile cronice grave sunt mai puțin cunoscute. Devine dificilă, astfel, informarea proactivă cu privire la prevenția și depistarea acestora. O platformă ce conține informații autorizate, prezentate concis și într-un limbaj accesibil, despre unele dintre cele mai întâlnite boli cronice, poate fi utilă în acest demers. Cunoașterea simptomelor și diagnosticarea la timp a unei boli cronice îi poate ajuta pe pacienți, și pe cei apropiați lor, în gestionarea mai ușoară a pașilor următori către vindecare.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), psoriazisul se află în top cinci cele mai importante boli cronice necontagioase, iar 2% din populația României este diagnosticată cu această boală (aproximativ 400.000 de persoane). Psoriazisul este o afecțiune autoimună complexă, ce afectează pacientul dincolo de piele, din punct de vedere psihosocial şi profesional. În parcursul unui an, pacienţii cu psoriazis sever lipsesc de la muncă, în medie, între 3 şi 26 de zile, iar pentru aproape o pătrime dintre aceștia (23%), boala a influenţat alegerea carierei profesionale. Din păcate, 43% dintre cei afectați consideră boala lor o ”ruşine socială”.

Documentarea din surse specializate, de încredere, este cel mai ușor gest pe care îl putem face pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Sursele de încredere sunt cele ce citează studii, cele oficiale sau aprobate de autorități, sau surse ce reprezintă o autoritate în domeniu și sunt actualizate în mod constant. Un exemplu în această direcție este platforma euvreausastiu.ro, ce cuprinde informații despre mai multe arii terapeutice, cum ar fi oncologia, neurologia și dermatologia. 

„Abordarea medicală privind psoriazisul este recomandat să fie una multidisciplinară, întrucât boala nu este doar despre piele, ci afectează pacientul pe toate palierele vieții sale. Informarea corectă este esențială atât pentru pacient, cât și pentru cei apropiați lui. Sursele online sunt poate pe primul loc atunci când căutăm o informație, chiar înainte de a ne adresa unui medic specialist. De aceea, în multitudinea de informații online, este decisiv să le filtram pe cele ce prezintă date verificate”, a declarat Rozalina Lăpădatu, Președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Fiind o boală ce apare pe fond genetic, putem lua măsurile necesare diagnosticării timpurii a afecțiunii și a menținerii acesteia sub control. Deși nu au fost identificate cauzele bolii, este cunoscut faptul că stilul de viață alături de suportul emoțional și social în gestionarea bolii, pot îmbunătăți calitatea vieții pacientului. 

Platforma de informare medicală EuVreauSăȘtiu.Ro, avizată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), poate fi de un real ajutor atunci când vrem să știm mai multe despre simptomele, opțiunile terapeutice și specialitățile medicale implicate în managementul bolii. Rubricile dedicate înțelegerii afecțiunii, dar și aspecte precum colaborarea cu echipa medicală pot simplifica procesul de informare, pentru a acționa în timp optim.

Află astăzi mai multe informații despre gestionarea psoriazisului, dar și a altor afecțiuni grave precum cancerul de sân, melanomul sau scleroza multiplă, prin platforma EuVreauSăȘtiu.ro, lansată de Novartis România, în parteneriat cu asociațiile pacienților cu boli autoimune, afecțiuni oncologice și neurologice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe