Newsflash
Internaționale

Medicament pentru psoriazis, un nou tratament împotriva consumului excesiv de alcool?

de Florentina Ionescu - mar. 6 2023
Medicament pentru psoriazis, un nou tratament împotriva consumului excesiv de alcool?

Un medicament pentru psoriazis pare să fie un tratament nou și promițător pentru persoanele care au probleme în ce privește consumul de alcool.

Potrivit unui studiu nou, un anumit tip de medicație utilizată pentru a trata anumite boli de piele ar putea fi eficientă în combaterea problemelor ce însoțesc consumul de alcool, scrie newatlas.com.

O boala psihiatrică complexă, tulburarea consumului de alcool (AUD sau alcohol use disorder) este caracterizată prin incapacitatea de a opri au de a controla consumul de alcool. UD este un termen-umbrelă folosit pentru abuzul de alcool, dependența de alcool, adicția de alcool și pentru termenul colocvial „alcoolism”. 

consum de alcool excesiv
Fotografie de la ELEVATE: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/expresie-faciala-bere-racoritoare-bautura-racoritoare-1267696/

 

Au fost înregistrate puține progrese în ceea ce privește opțiunile de tratament farmacologic pentru tulburarea consumului de alcool din 2004 până în prezent, arată sursa citată. În 2004, FDA din SUA a aprobat utilizarea medicamentului acamprosat (Campral). Există doar alte două medicamente disponibile în prezent pentru a trata AUD: disulfiram (Antabuse) si naltrexonă.

De aceea, o echipă de cercetători din SUA și-a propus să analizeze unele medicamente disponibile în prezent, pentru a le folosi ca o opțiune nouă de tratament în tulburarea consumului de alcool.

Cercetătorii s-au bazat pe studii anterioare care au susținut influența răspunsului imun și inflamator al corpului asupra consumului compulsiv de alcool, motivațieid e a bea și asupra dependenței de alcool. Studii de au avut în vedere genomul (care i-au ajutat în trecut pe oamenii de știință să identifice acele gene asociate cu o anumită boală) au sugerat că există o legătură între enzima PDE4, în special subtipul PDE4b, și dependeța de alcool și cea de nicotină. 

Testarea eficacității 

Un tip de inhibitor al PDE4, apremilast (Otezla), un medicament antiinflamator utilizat pentru a trata psoriazisul și artrita psoriazică, a ieșit în evidență atunci când cercetătorii au căutat o substanță cu utilitate terapeutică. Cercetătorii au început testarea eficacității medicamentului, mai întâi pe șoareci, apoi la oameni.

Prin experimentele făcute pe șoareci, oamenii de știință au descoperit că apremilast a acționat asupra unei zone din creier care procesează recompensa și reîntărirea stimulilor asociată cu medicamentele adictive, dependeța de sex și dependența de exerciții fizice. Ei au descoperit că medicamentul acesta a redus consumul excesiv de alcool în cazul șoarecilor, într-o varietate de situații, cum ar fi consumul compulsiv și consumul de alcool indus de stres și cel care nu era indus de stres.

Încercând să valideze efectele clinice pe care le-au observat în studiile pe animale, cercetătorii au realizat un studiu controlat, de fază IIa, dublu orb, de tip „proof-of-concept”, pe oameni. Ei au descoperit că apremilast, administrat pe cale orală, a fost eficient în reducerea numărului de băuturi alcoolice zilnice consumate cu mai mult de jumătate. În medie, aportul de alcool a scăzut de la cinci băuturi pe zi la doar două.

Participanții la acest studiu clinic nu urmau nicio formă de tratament pentru consumul excesiv de alcool.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe