Newsflash
Știri

Un hub de inovație încurajează medicii și tinerii să creeze startupuri

de Florentina Ionescu - sept. 14 2022
Un hub de inovație încurajează medicii și tinerii să creeze startupuri

Medicii români cu proiecte în domeniul tehnologiilor medicale vor putea aplica în cadrul unui hub recent lansat și le vor putea vedea devenind realitate, dacă trec în etapa următoare la BIOdyssey.

Zilele trecute, la Oradea, în cadrul conferinței SSIMA Re:Imagine Healthcare, a fost lansat primul hub de inovație în medicină. Prin BIOdyssey, așa cum este denumit hubul, vor fi create startupuri în domeniul medtech (tehnologie medicală), au explicat inițiatorii. 

elena ovreiu conferinta SSIMA Oradea 2022
Elena Ovreiu

„BIOdyssey este format din două componente, două programe. Prima parte este de cinci luni, cea de-a doua este de patru luni. Pentru prima parte, practic partea educațională la finalul căreia participanții și echipele vor ieși cu o problemă identificată și cu un concept la problema respectivă, pentru studenți, participarea este doar de 100 de euro, pentru că ne dorim să educăm studenții și să avem cât mai mulți [participanți studenți].”, a declarat Elena Ovreiu, fondator și organizator al SSIMA Re:Imagine Healthcare.

Pentru cei care sunt din companii sau pentru cei care nu sunt studenți, este un alt preț. 

Ce se întâmplă dacă se înscriu și medici cu idei în acest hub? Tot Elena Ovreiu ne explică:

„Dacă vine un medic tânăr, de exemplu, cu o nevoie, cu o soluție identificată de el, prima dată vom trece prin procesul acesta, prin metodologia de inovație, astfel încât să fim 100% siguri că soluția aceea chiar o să aibă impact. Într-un startup medical, atunci când vii cu un produs medical pe piață, investiția este enormă, timpul de implementare este enorm. Durează ani de zile până când ajungi cu soluția pe piață.”

De aceea, cei implicați trebuie să fie siguri că soluția aceea chiar reprezintă o nevoie pentru medici, mai explică Elena Ovreiu. Urmează anumite etape în programele din hub, în care se analizează piața, cât de mare este ea, care este rambursarea, care sunt ceilalți factori decizionali care ar putea să fie afectați sau nu de soluția respectivă identificată.

„Apoi, după ce trecem prin tot procesul ăsta, iar soluția / ideea / nevoia încă este valabilă, atunci noi îl vom pune [pe medic, pe participant] în legătură cu experți internaționali, atât în tehnologie, cu alți medici din afara țării, cu investitori. Avem suport din partea Israelului, avem suport din Silicon Valley (SUA - n.red.) și din Japonia. Ideea este de a-i pune în contact [pe participanți] cu aceste trei ecosisteme care sunt cele mai dezvoltate în acest domeniu, astfel încât să se le oferim oportunități pe care nu le au în România”, a adăugat Elena Ovreiu, cea care a pus bazele conferinței SSIMA Re:Imagine Healthcare.

Despre BIOdyssey

România va avea, în premieră, acest hub de inovație în tehnologie medicală, fondat de experți în domeniu de la Universitatea Technion din Israel și Universitatea Stanford și cu suportul Fundației Româno-Americane.

Hubul BIOdyssey va oferi programe performante educaţionale pentru a construi startupuri de la identificarea ideii până la implementare. BIOdyssey se adresează în special tinerilor care doresc să dezvolte o afacere în domeniul medtech și au nevoie de suport atât educațional, cât și, într-o etapă ulterioară, financiar, prin două programe pe care le va pune la dispoziția lor.

Astfel, în prima etapă – Germination, participanții la program vor avea acces la metodologia predată de peste zece ani la Universitatea Technion.

În cea de-a doua etapă, numită Acceleration, proiectele vor fi susținute pentru a fi transformate efectiv în afaceri.

„Noi ne dorim ca soluțiile acestea să rămână în România, nu la nivel de piață. Ele trebuie vândute și în alte țări. Dar companiile ar trebui să rămână în România, pentru că acesta este scopul [hubului], de a dezvolta domeniul acesta [medtech] în România, să avem companii care sunt produse în România și care au echipele în România”, a adăugat Elena Ovreiu.

Un incubator de idei

În exercițiul de imaginație pe care i l-am propus, cel cu medicul român care s-ar înscrie în acest hub de inovație, tânăra organizatoare a conferinței SSIMA a adus câteva completări referitor la participanți, fie ei chiar medici:

„îi punem în legătură inclusiv cu alte spitale și cu alți medici. De ce? Pentru că poate o problemă este o problemă pentru un medic, dar ceilalți sau cei din alte spitale văd altfel lucrurile. Atunci, ca să fim siguri de idee, ea trebuie să fie discutată și acceptată de mai mulți oameni din domeniul acesta.”

Servicii medicale mai aproape de oameni

Organizatoarea conferinței SSIMA a explicat care este motivul pentru care acest festival internațional este organizat anual în alt oraș din țară. SSIMA a avut loc și în Sinaia, în Brașov, în Sibiu, în București.

„Acum suntem în Oradea. Tocmai pentru că vrem ca aceste inovații să ajungă mai aproape de medicii din locul respectiv sau de comunitatea din zonele respective. Referitor la implementare, tehnologia ar trebui să ne ajute să avem servicii medicale mai aproape de toți cei care sunt în remote, în zonele rurale. Practic, acesta este avantajul tehnologiei. Iar această adoptare se poate face prin factorii decizionali, prin medici. Tocmai de aceea, cât mai mulți medici din toate zonele ar trebui să fie prezenți aici și să vadă care este nivelul tehnologiei acum și ce se poate face cu tehnologia”, a conchis doctorul Elena Ovreiu, fondator și organizator al Conferinței SSIMA RE:Imagine Healthcare.

Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare a fost organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI). 

Conferința Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA, ediția a șasea, va avea loc la Oradea 

Klaus Iohannis, mesaj la SSIMA 2022: „Știința, tehnologia și inovația revoluționează medicina” 

Oradea: A fost lansat primul hub de inovație în medicină 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe