Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Rafila dorește trecerea SMURD la Ministerul Sănătății, Arafat nu vede motivul

Viața Medicală
L. Budin joi, 7 aprilie 2022, ora 16:53

Ministrul Rafila susține integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate, însă șeful DSU nu vede niciun motiv pentru această ruptură.

Integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, fiindcă „nu funcţionează separat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat de Agerpres. De cealaltă parte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că demersul nu ar face decât „să slăbească sistemul și să strice ce s-a construit”.

raed-rafila

Ministrul Sănătății a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, că SMURD este o structură a DSU care „și-a făcut foarte bine datoria” - și a recunoscut meritele lui Raed Arafat, care conduce această structură.

Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea, atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice, este a Ministerului Sănătăţii. Integrarea serviciilor de urgenţă (...) cu celelalte tipuri de activităţi ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcţionează separat. Ele trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”, a precizat ministrul.

De cealaltă parte, Raed Arafat a spus că nu vede niciun motiv pentru această ruptură, informează Agerpres. 

Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa - cel puţin, pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare -, şi întoarcerea în timp, la un model în care fiecare era într-un alt loc, nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe, pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a spus, în replică, Raed Arafat.

A reamintit că sistemul a fost dezvoltat în 2007.

Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient”, a subliniat şeful DSU.

Rafila: e nevoie de un plan de reconfigurare a sistemului de sănătate

Rafila: lista spitalelor care pot fi finanţate din PNRR trebuie completată

 

Etichete: ministrul sanatatii seful dsu trecere smurd la ministerul sanatatii sistem integrat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC