Newsflash
Știri

Paturi pentru răniții din Ucraina

de Cristina GHIOCA - mar. 4 2022
Paturi pentru răniții din Ucraina

România pune la dispoziţie peste 3.000 de paturi pentru tratarea persoanelor rănite în Ucraina. Refugiaţii vor beneficia și de servicii medicale gratuite.

ucrainafAlexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a anunţat săptămâna aceasta o serie de măsuri pentru ajutorarea persoanelor din Ucraina care sosesc în România, în urma conflictului cu Rusia. Una dintre măsuri vizează posibilitatea tratării persoanelor rănite în ţara vecină.

„În momentul de faţă am inventariat lista spitalelor și a locurilor pentru fiecare specialitate în care ar putea fi tratate persoanele rănite în Ucraina, indiferent de statutul lor. Am identificat 3.152 de paturi disponibile în acest sens”, a anunţat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, este în curs de operaţionalizare posibilitatea ca persoanele cu anumite probleme de sănătate să fie îndrumate către servicii de specialitate precum servicii de oncologie, dializă sau tratament pentru persoanele HIV/SIDA.

Iniţiativei ar urma să i se alăture și Colegiul Medicilor din România, prin crearea unei linii telefonice care îi va ajuta pe ucrainenii cu probleme onco-hematologice să beneficieze de ajutor medical.

Servicii medicale gratuite

Persoanele care sosesc din Ucraina fără a solicita statutul de refugiat în ţara noastră vor putea beneficia și ele de servicii medicale gratuite, pe baza unui acord reciproc între cele două state, aflat în vigoare din anul 1961, a explicat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că, în prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate constituie un Registru în care să poată fi înscrise aceste persoane pentru a se putea efectua decontarea serviciilor medicale.

Totodată, ministrul Sănătăţii și-a exprimat sprijinul pentru campania de donare de sânge desfășurată în spitalele militare din ţară, menţionând că o iniţiativă asemănătoare va fi organizată și în centrele de transfuzii din ţară: „Avem 42 de locaţii în care se poate dona sânge pentru Ucraina”.

Programul centrelor de transfuzie va fi prelungit până la ora 17:30, urmând a se putea face recoltări și sâmbătă. De asemenea, au fost suplimentate cantităţile de materiale necesare pentru recoltare.

Propuneri de ridicare a restricţiilor

Dincolo de iniţiativele pentru ajutorarea Ucrainei, ministrul Sănătăţii a anunţat și intenţia relaxării măsurilor pentru prevenirea și combaterea infecţiei cu SARS-CoV-2, după ce rata de ocupare a paturilor din secţiile de Terapie Intensivă a scăzut la 47%.

Una dintre propuneri vizează renunţarea la accesul pe baza certificatului COVID-19 în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri, pensiuni, restaurante. Tot în aceste locuri, accesul va fi permis în limita a 50% din capacitatea spaţiului, în loc de 30%, iar restricţiile privind programul de funcţionare vor fi eliminate.

Masca nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, însă va rămâne recomandarea ca aceasta să se poarte în locurile aglomerate. Purtarea ei la interior va rămâne în continuare obligatorie. Barurile, cluburile și discotecile vor rămâne închise încă o perioadă, iar evenimentele private vor putea fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane.

Citiți și: Criza spitalelor din Ucraina

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe