Newsflash
Internaționale

Criza spitalelor din Ucraina

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 4 2022
Criza spitalelor din Ucraina

Spitalele din Ucraina pot rămâne în scurt timp fără rezerve de oxigen, conform reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

ucrainaMii de pacienţi sunt la risc din cauza perturbării transportului de oxigen, în contextul războiului izbucnit în Ucraina. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și directorul pentru Regiunea Europeană, Hans Kluge, au declarat public că majoritatea spitalelor pot rămâne fără rezerve de oxigen în următoarele 24 de ore, anumite unităţi fiind deja în această situaţie.

Ucraina necesită cu 25% mai multe resurse de oxigen în această perioadă, comparativ cu cea de dinaintea invaziei Rusiei. OMS a apelat la ţara vecină, Polonia, pentru crearea unui coridor securizat prin care să fie transportat în siguranţă oxigenul.

În plus, serviciile medicale critice din spitale sunt ameninţate de o posibilă criză de electricitate și pene de curent. Transportul prin intermediul ambulanţelor este în pericol, putând fi afectat de schimburile de focuri și de luptele dintre trupele ucrainene și cele rusești.

Rezervele de oxigen sunt critice pentru pacienţii cu COVID-19, dar și pentru cei care dezvoltă alte complicaţii, prin nașteri, boli cronice sau traumatisme. În prezent, în Ucraina sunt 1.700 de persoane spitalizate cu COVID-19.

Înainte de invazia Rusiei, sistemul de sănătate ucrainean a cunoscut un progres semnificativ, fiind îmbunătăţită inclusiv oxigenoterapia pentru pacienţii cu forme severe de COVID-19. Însă acest progres este profund afectat de criza din Ucraina.

Ameninţări prin SARS-CoV-2...

Numărul cazurilor de infectare cu Omicron a crescut semnificativ, cu 555%, între 15 ianuarie și 25 februarie, conform autorităţilor. Ucraina se confruntă în prezent cu un risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 în contextul adunării oamenilor în adăposturi.

La 15 februarie, mai puţin de 40% din popu­laţia ucraineană era vaccinată anti-COVID. Un alt vârf al cazurilor de COVID-19, alături de victime ale războiului vor pune mai multă presiune pe sistemul de sănătate ucrainean.

Până în prezent, de la începerea războiului, au fost înregistrate peste 240 de victime, adică 64 de decese și 176 de răniţi, însă autorităţile consideră că numărul ar fi mult mai mare.

Cel puţin 368.000 de cetăţeni au părăsit Ucraina și au ajuns în ţările învecinate, iar oficialii estimează că vor exista 5 milioane de
refugiaţi în cel mai pesimist scenariu.

... și prin polio

Un alt element îngrijorător este epidemia cu virusul polio care a izbucnit în Ucraina din octombrie. Au fost identificaţi doi copii cu paralizie cauzată de virus și peste 19 cazuri fără paralizie.

Al doilea caz cu paralizie a apărut în ianurie 2022 și este dovada că virusul circulă încă în ţară. „Actuala criză crește riscul de răspândire naţională și internaţională a virusului poliomielitic”, a declarat purtătorul de cuvânt OMS, Tarik Jašarević.

Până în 2020, 87% din populaţie era vaccinată cu prima doză de vaccin anti-polio. Ucraina a demarat o campanie de vaccinare anti-polio la 1 februarie a.c., având ca populaţie-ţintă copiii sub 6 ani nevaccinaţi.

Citiți și: Paturi pentru răniții din Ucraina


Notă autor:

https://www.cnbc.com/2022/02/27/ukraine-hospitals-could-run-out-of-oxygen-supplies-in-24-hours-who-says.html
https://www.nbcnews.com/news/world/ukraine-covid-polio-mounting-health-threats-rcna17780

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe