La trei ani de la începutul conflictului din Ucraina, provocările cu care se confruntă cei strămutați din țară sunt în creștere, în timp ce sprijinul internațional se diminuează, subliniază Crucea Roșie.
Luni, 24 februarie, se împlinesc trei ani de la debutul războiului din Ucraina. Din prima zi, echipele Crucii Roșii Române, sprijinite de Rețeaua Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), au asistat 414.901 persoane strămutate din Ucraina cu alimente, articole de igienă, ajutor financiar, educație și sprijin psihologic, informează reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.
În prezent, 6,8 milioane de ucraineni sunt în continuare strămutați, aceasta fiind una dintre cele mai mari crize umanitare din Europa. Până acum, mulți refugiați și-au epuizat economiile și se luptă cu șomajul și accesul limitat la asistență medicală, subliniază aceștia. Până în prezent, 27.725 de persoane au primit asistență medicală, inclusiv asistență medicală primară și trimiteri prin intermediul Caravanei de Sănătate a Crucii Roșii Române și al Centrelor de Promovare a Sănătății.
„La trei ani de la escaladarea conflictului din Ucraina, Crucea Roșie Română are datoria de a fi alături de cei afectați. Încă din primele zile, filialele noastre din zonele de frontieră și din întreaga țară au fost în prima linie, oferind sprijin esențial refugiaților. Această intervenție nu ar fi fost posibilă fără solidaritatea Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Mulțumim IFRC, ICRC și societăților naționale partenere pentru sprijinul lor necondiționat”, a declarat Adrian Halpert, directorul general al Crucii Roșii Române.
După trei ani de criză însă, nevoile persoanelor strămutate din Ucraina rămân imense, în timp ce sprijinul internațional se diminuează, a adăugat acesta: „Resursele sunt în scădere, iar nevoile rămân uriașe. Cerem sprijin continuu - numai împreună le putem oferi refugiaților un viitor mai sigur și mai demn”.
Asistența umanitară susținută și o abordare stabilă, pe termen lung, a mecanismelor de sprijin sunt esențiale pentru a se asigura că persoanele strămutate își pot reconstrui viețile în România și în afara ei, au completat reprezentanții organizației.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a reiterat angajamentul de a oferi sprijin pentru acordarea de servicii de sănătate accesibile și necesare refugiaților. Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni care a avut loc în perioada 18‐19 februarie a.c., la București, și care a reunit reprezentanți‐cheie ai ministerelor Sănătății din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România și Slovacia, împreună cu parteneri din Uniunea Europeană (UE), OMS și Organizația Internațională pentru Migrație (IOM).
Reuniunea a fost parte a proiectului comun cu IOM și UE de răspuns la provocările continue care apar în situația migrației provocate de război, au informat reprezentanții OMS, într-un comunicat de presă. Discuțiile au vizat subiecte precum: sprijinirea profesioniștilor din sănătate strămutați din Ucraina pentru a‐și continua dezvoltarea profesională în țara gazdă, adaptarea mesajelor de sănătate publică pentru comunitățile ucrainene, îmbunătățirea ratelor de vaccinare și asigurarea accesului la serviciile de sănătate.
Reprezentanții au discutat, de asemenea, despre cum să depășească barierele care îi împiedică pe refugiați să aibă acces la îngrijire medicală și despre importanța consolidării răspunsului din partea sistemelor de sănătate. „Nevoile de sănătate ale refugiaților și persoanelor strămutate trebuie să rămână o prioritate, în special pe măsură ce se împlinesc trei ani de la izbucnirea acestui război devastator”, a declarat dr. Ihor Perehinets, directorul regional al Departamentului pentru Urgențe al OMS pentru Europa.
La rândul său, dr. Tiberius Brădățan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei: „România este unită în solidaritate cu refugiații ucraineni, angajată să se adapteze rapid noilor provocări, asigurându‐le sănătatea și demnitatea, alături de toate grupurile vulnerabile. Prin cooperare, ne consolidăm sistemele, ne îndeplinim responsabilitățile și lucrăm împreună pentru a depăși orice obstacole care pot apărea în viitor”.
În acest context, reprezentanții OMS au arătat că o abordare coordonată, colectivă și pe termen lung pentru a răspunde nevoilor privind sănătatea refugiaților din întreaga Europă este esențială pentru asigurarea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe