Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Inundațiile din sudul Ucrainei: risc epidemiologic crescut inclusiv pentru holeră

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iun. 26 2023
Inundațiile din sudul Ucrainei: risc epidemiologic crescut inclusiv pentru holeră

Organizația Mondială a Sănătății (OMS)* a intensificat răspunsul umanitar în sudul Ucrainei în urma distrugerii barajului Kakhovka.

Inundațiile au determinat evacuarea a mii de oameni și afectarea infrastructurii, inclusiv drumuri, electricitate, terenuri agricole, facilități medicale și locuințe. Inundațiile într-o zonă industrializată prezintă riscul eliberării de substanțe chimice cu afectare greu de estimat pe termen lung.

 

Barajul a servit ca sursă de apă pentru numeroase orașe mari, precum și pentru multe orașe și așezări mai mici. Distrugerea barajului a perturbat sau contaminat aprovizionarea cu apă în toate aceste locuri. 

 

Pe termen scurt, există posibilitatea întruntării unor infecții cu risc înalt de transmitere comunitară, spre exemplu holeră, tifosul, leptospiroză etc., așa cum se poate întâmpla în calamități.

 

Sprijinul oferit de organizații internaționale se concentrează asupra: 

 

  • prevenirii și controlului bolilor infecțioase (în colaborare cu autoritățile sanitare locale, OMS sprijină supravegherea bolilor ce pot fi transmise prin apă: analize de situație, evaluări de risc, furnizare de kituri de teste de laborator dar și monitorizarea mass-media pentru a detecta cât mai rapid orice informație privind calitatea apei). Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de holeră. 
  • sprijin pentru sănătatea mintală (situațiile dramatice pot duce la reacții dramatice; echipele OMS evaluează nevoile în domeniu și împreună cu autoritățile locare vor dezvolta recomandări pe baza datelor colectate).
  • îngrijirea pacienților cu boli cronice (în calamități suferă întreaga populație, dar persoanele vulnerabile sunt la mare risc; în colaborare cu alți parteneri, OMS acordă sprijin pentru disponibilizarea unor convoaie comunitare). Au fost distribuite medicamente și produse medicale pentru tratarea persoanelor cu boli neinfecțioase, inclusiv cancer, diabet sau cu afecțiuni cardiace.

Au mai fost transmise sfaturi privind modul de a rămâne în siguranță în timpul inundațiilor, sfaturi care permit să se evite înecul, rănile și hipotermia, sfaturi privind prevenirea sau tratarea mușcăturile de animale și bolilor transmise de rozătoare și țânțari, sfaturi care să îi ajute pe cei afectați să știe cum să se caute asistență medicală, cum să se asigure siguranța apei și a alimentelor, cum să se gestioneze animalele moarte, cum să se întoarcă în siguranță acasă și cum să se acceseze informații de încredere. OMS continuă să monitorizeze situația, inclusiv nevoile de sănătate ale populației.

 

*Sursa: https://www.who.int/europe/news/item/13-06-2023-who-steps-up-its-humanitarian-response-in-southern-ukraine-following-the-destruction-of-the-kakhovka-dam


Notă autor:

Fotografie de la Asad Photo Maldives: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mesaj-organiza-ie-global-mondial-4884210/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe