Newsflash
Știri

Număr dublu de transplanturi de cornee la Spitalul Militar

de Cristina GHIOCA - ian. 17 2020
Număr dublu de transplanturi de cornee la Spitalul Militar

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a efectuat, în 2019, 68 de transplanturi de cornee, dublu față de 2018.

Transplant 2019 bun
Transplant 20019, Spitalul Militar Central Foto: SUUMC

Intervențiile chirurgicale au avut loc în cadrul Programului National de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului trecut în cadrul secției de oftalmologie a SUUMC, precizează reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Corneele au provenit de la 74 de donatori din București și din țară, aflați în moarte cerebrală și au fost transplantate pacienților care sufereau de afecțiuni precum keratopatie edematoasă; rejet cornean; distrofii corneene; leucoame corneene de diferite cauze și keratoconusul.

În ceea ce privește patologia reconstructivă abordată, anul trecut, în cadrul SUUMC au avut loc șapte proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervențiilor de artropatie și șapte intervenții chirurgicale de transplant de țesut osos, în vederea reviziei – reconstrucției ligamentoplastiei, artroplastiilor de șold și osteosintezei secundare.

Acces și înscriere în Registrul ant

Totodată, reprezentanții SUUMC au subliniat că atât Secția Clinică Ortopedie și Traumatologie, cât și cea de Oftalmologie au acces la Registrul Național de Transplant, în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator.

Înscrierea se face, în strictă corelație cu patologia pacientului, cu starea biologică a acestuia și indicația terapeutică. Odată cu înscrierea pe lista de asteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris și predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât și personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul și medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT statusul  codului alocat.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe