Newsflash
ACTUALITATE Știri

Statistică privind activitatea de transplant de osos în 2023, la Spitalul Militar Central

de Florentina Ionescu - ian. 12 2024
Statistică privind activitatea de transplant de osos în 2023, la Spitalul Militar Central

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a publicat în 11 ianuarie o statistică referitoare la activitatea de transplant de osos în anul 2023 în această unitate sanitară.

De la începutul anului 2023 și până la finalul lui 2023, în cadrul Programului Naţional de Transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, la nivelul Secției Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) s-au efectuat: 

  • 19 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (cap femural de la donator viu), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie de sold; 
  • 4 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în cadrul unei operații de revizie – reconstrucţie a unei ligamentoplastii de genunchi şi în cazurile a trei revizii - reconstrucție artroplastică de șold, cu acetabuloplastie prin aport de alogrefă de os morcelizat și impactat. 

Grefele au fost puse la dispoziţie de Banca de țesuturi osteoligamentare a Spitalului Colentina, unitate medicală care se află în relaţie de colaborare cu SUUMC de 13 ani, din anul 2010 și până în prezent, se arată într-o postare, pe pagina de Facebook a SUUMC. 

Pe lista de așteptare a specialiștilor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, pentru tratamentul chirurgical aplicat în patologia reconstructivă abordată de Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, se află: 

  • 33 pacienţi pentru revizii artroplastice;
  • 6 pacienţi pentru reconstrucţie segmentară cu grefe structurale;
  • 7 pacienţi pentru revizii ligamentoplastie genunchi.

„Necesitatea relansării activității de transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii în unitatea noastră dublează necesitatea rezolvării cazurilor cu statut «în așteptare», măsurile epidemiologice de siguranță, de trasabilitate, de planificare și organizare a viitoarelor intervenții chirurgicale depinzând, în egală măsură, de disponibilitatea grefelor din Banca de țesuturi a Spitalului Colentina, dar și de necesitatea asigurării serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute”, se arată în postarea semnată de Colonel medic conf. dr. Marius Stănescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie, responsabil de activitatea de prelevare şi transplant de țesuturi osteoligamentare a SUUMC. 

Reticența pacienților 

Acesta a mai spus că obiectivul specialiștilor din SUUMC pentru anul acesta este acela de a depăși numărul activităților de prelevare și transplant înregistrate în anii anteriori. 

„Analizând evoluția intervențiilor chirurgicale din ultimii ani, nu putem să nu menționăm o sensibilă reticență a pacienților propuși pentru intervenții complexe de revizionare și reconstrucție artroplastică, generată, cel mai probabil, de angoasele reale sau uneori induse legate de presupuse perioade lungi de spitalizare și recuperare”, a punctat conf. dr. Marius Stănescu.

De aceea, reprezentanții SUUMB încurajează pacienții să se adreseze, cu încredere, instituției, în vederea înscrierii în Registul Naţional de Transplant (RNT), pe lista de aşteptare a pacienților eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screeningului viruso-bacteriologic, a bilanţului biologic ș a planningului preoperator. 

„Înscrierea în RNT se face în strictă corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologică a pacientului, indicaţia terapeutică, soluția tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefă osoasă sau osteoligamentară”, a concluzionat conf. dr. Marius Stănescu. 

Reacreditare

Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” este reacreditată pentru activitatea de prelevare, precum şi de transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii și deține toată infrastructura necesară pentru buna desfășurare a intervențiilor chirurgicale și a procesului de recuperare post-operatorie. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/Spitalul.Universitar.Urgenta.Militar.Central

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe