Newsflash
Știri

România își consolidează poziția pe harta cercetării științifice în medicina nucleară

de Dorina Novac - mar. 15 2023
România își consolidează poziția pe harta cercetării științifice în medicina nucleară

Cea de-a XX-a ediţie a Congresului Balcanic de Medicină Nucleară și cea de-a V-a ediție a Congresului Național de Medicină Nucleară se desfășoară până la data de 18 martie, la Hotel Crowne Plaza din București.

Anul acesta, congresul va reuni peste 200 de specialiști din întreaga lume, transformând, astfel, manifestarea științifică într-un important eveniment al anului în domeniul medicinei nucleare.

CONGRES

Directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), generalul maior medic profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, va participa, în calitate de speaker, miercuri, 15 martie, începând cu ora 18:00, la Ceremonia oficială de deschidere a lucrărilor Congresului.

Citește și: Secţia de radiologie a Spitalului Militar Bucureşti va fi extinsă

Reprezentanț SUUMC au precizat faptul că medicina nucleară a fost și rămâne o tehnică imagistică de avangardă, care înregistrează constant o dinamică de excepție, aflată în strânsă legatură cu specialitățile clinice, oferind informații funcționale ale diferitelor afecțiuni, după cum urmează:

  • Evaluarea majorității bolilor oncologice;
  • Investigarea prezenței metastazelor osoase (în special în neoplasmele pulmonare, de sân și prostată), a fracturilor, infecțiilor osoase, a tumorilor osoase primitive, a distrofiilor osoase, a artritelor etc;
  • Evaluarea funcției tiroidiene pentru detecția unei tiroide hipo- sau hiperfuncționale, a funcționalității nodulilor tiroidieni („calzi” sau „reci”), detecția adenoamelor/ hiperplaziilor paratiroidiene;
  • Analiza funcției renale, per global și pentru fiecare rinichi în parte, chiar și la niveluri mari ale creatininei;
  • Evaluarea funcției cardiace și a perfuziei miocardice (în repaus și în condiții de stres) în cardiopatia ischemică, la pacienții cu modificări EKG și pre-coronarografie, la cei care au suferit un infarct miocardic acut, la cei cu intervenții chirurgicale cardiace și la care se pune problema unei restenozari, evaluarea prezenței «miocardului hibernant» etc;
  • Evaluarea perfuziei pulmonare (cu diagnostic în trombembolismul pulmonar, evaluarea preoperatorie a rezervei respiratorii la pacienții cu cancer pulmonar care urmează să aibă intervenții chirurgicale tip pneumectomie/lobectomie);
  • Evaluarea afecțiunilor digestive: evaluarea patologiei glandelor salivare, a afecțiunilor căilor biliare, detecția diverticulului Meckel, identificarea locului unei hemoragii intestinale etc;
  • Evaluarea perfuziei cerebrale cu diagnosticul diferențial al demențelor, a patologiei psihiatrice, determinarea focarelor epileptice, diagnosticul de moarte cerebrală; cu radiotrasori specifici se evaluează sindroamele extrapiramidale cu dignosticul de boală Parkinson, tumorile cerebrale tip glioame etc.

SUUMC

Printre specialiștii SUUMC invitați să conferențieze la acest eveniment se numără colonelul medic dr. Cătălin Mazilu, șef al Centrului Clinic Integrat de Medicină Nucleară, colonelul medic șef lucrări dr. Silviu Stanciu, șef laborator explorări cardiovasculare neinvazive și maiorul medic asist. univ. dr. Magda Gurzun, ambii reprezentând Centrul de boli cardiovasculare, precum și colonelul medic șef lucrări dr. Dragoș Cuzino, șef Laborator Radiologie-Imagistică medical II (CT și IRM)/ Centrul Clinic de Radiologie-Imagistică Medicală.

„Trebuie precizat faptul că, pentru Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila» este onorant, dar și îndatoritor, să se poziționeze în avangarda aplicării noilor ghiduri și protocoale de diagnostic oncologic prin utilizarea produselor radiofarmaceutice, datorită prestației profesionale a șefului de lucrări dr. Raluca Mititelu, președinte al Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, membru al comitetului director al Asociației Mondiale de Terapie Radionuclidică (World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy - WARMTH), membru al Asociației Europene de Medicină Nucleară (EANM), delegat național la Federația Mondială de Medicină Nucleară și Biologie (WFNMB)”, se arată într-un comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe