Newsflash
Știri

Femeile din rural fac mai rar ecografii mamare

de Cristina GHIOCA - nov. 5 2021
Femeile din rural fac mai rar ecografii mamare

Trei sferturi dintre femeile care s-au prezentat la consultaţii în cadrul caravanei „Nu am făcut destul” spun că nu au făcut niciodată ecografii mamare, a arătat Cezar Irimia, președintele FABC.

Picture5Peste 1.400 de persoane au beneficiat de investigaţii gratuite în cadrul celei de-a opta ediţie a caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în perioada august - octombrie 2021, în 12 sate din 6 judeţe.

Dintre acestea, 11 persoane au fost depistate cu neoplazii, dintre care două cu cancer de sân și nouă cu cancer de piele, a explicat președintele FABC, într-o conferință de presă online.

Potrivit acestuia, îngrijorător este faptul că 77% dintre femeile care s-au prezentat la consultaţii nu au făcut niciodată o ecografie mamară. În plus, 47% dintre femei nu și-au făcut niciodată o autopalpare a sânilor.

Pe lângă ecografiile mamare, voluntarii caravanei au efectuat și analize de sânge, ecografii renale, dermatoscopii, electrocardiograme, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, risc cardiovascular și pulmonar.


Colesterolul, o problemă comună

Dintre persoanele care și-au făcut analize de sânge în cadrul campaniei, mai puţin de jumătate (48%) efectuaseră astfel de investigaţii în ultimul an. Peste 70% dintre acestea au prezentat valori crescute ale LDL-colesterolului, principalul factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare.

Jumătate dintre cei testaţi au prezentat valori crescute ale nivelului de colesterol total, iar la 63% testele de urină au semnalat aspecte caracteristice unei afecţiuni (diabet zaharat, afectare renală), dar și ale unei infecţii urinare. În cazul bărbaţilor, 9% dintre cele 341 de teste PSA efectuate au înregistrat rezultate în afara valorilor normale.

Picture2

Prezentarea rezultatelor campaniei „Nu am făcut destul” a fost urmată de o dezbatere la care au participat voluntari alături de reprezentanţi ai autorităţilor.

Anca Briceag, medic rezident Cardiologie, a atras atenţia că la fiecare ediţie au fost identificate cel puţin două persoane cu fibrilaţie atrială nou descoperită, fără tratament, de aceea, în opinia ei, pe viitor ar fi oportună organizarea unei campanii pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Cancere de sân diagnosticate în stadii avansate

Rezultatele unei cercetări online realizate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), în luna octombrie, au arătat că peste 73% dintre persoanele cu cancer de sân sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3 ale bolii, 4,4% sunt diag­nosticate în stadiul 4 și doar 3,5% în stadiul 0.

La chestionar au răspuns aproximativ 140 de persoane, dintre care 90% persoane diag­nosticate cu cancer de sân și 10% aparţinători ai acestora. Odată diagnosticate, aproximativ 60% dintre respondenţi au fost ghidaţi de familie și prieteni pentru a ajunge la medicii, spitalele sau centrele specializate, aproape 30% au fost îndrumaţi de medicul de familie, iar 13% s-au folosit de internet pentru a obţine informaţiile necesare.

În ceea ce privește investigaţiile pentru un diagnostic de certitudine, aproximativ 40% dintre persoanele chestionate au fost nevoite să plătească din buzunar investigaţiile imagistice necesare, 30,7% au acoperit și din fonduri personale aceste analize și doar 29,8% au beneficiat de investigaţii decontate 100%.

Campanie de sprijin și informare

Din dorinţa de a-i sprijini pe cei încercaţi de această boală, COPAC a iniţiat campania „Ce are ea? Ce au ele în comun?”, care își propune să ofere informaţii despre circuitul în sistem al persoanelor diagnosticate cu cancer de sân, dar și sprijin pentru acestea, prin intermediul activităţilor dedicate de consiliere și comunicare.

Totodată, se urmărește oferirea de informaţii populaţiei generale despre importanţa diagnosticării timpurii a cancerului de sân.

„Principala problemă e că se face educaţie pacienţilor cu cancer, poate ar fi bine să se facă educaţie populaţiei sănătoase, care se poate îmbolnăvi la un moment dat. Orice femeie ar trebui să facă periodic o mamografie, începând cu 50 de ani”, a punctat dr. Dragoș Median, în cadrul conferinţei online de lansare a campaniei, desfășurată marţi, 2 noiembrie.

El a subliniat încă o dată importanţa programelor de screening pentru cancerul mamar, insistând asupra beneficiilor pe care un astfel de program le-ar avea în România.

Necesitatea acestuia a fost subliniată și de prof. dr. Achimaș-Cadariu, care a adăugat că existenţa centrelor dedicate și aparaturii necesare investigaţiilor ar trebui dublată și de un număr suficient de specialiști care să activeze în domeniu.

Citiți și: IRM, o metodă eficientă pentru femeile cu sâni denși

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe