Newsflash
Internaționale

Efectul screeningului pentru cancerul mamar este în declin

de Florentina Ionescu - iun. 29 2022
Efectul screeningului pentru cancerul mamar este în declin

Un studiu recent a scos la iveală că efectul screeningul în cancerul de sân este în declin.

Rezultatele unei cercetări recente pun sub semnul întrebării dacă beneficiile screeningurilor în cancer mamar au scăzut gradual până la un un nivel în care sunt prea mici în relație cu costurile sub forma unor supradiagnostice și supratratament. 

mamografie

Screeningul pentru cancerul de sân are un cost. Aceasta este concluzia unui studiu danezo-norvegian care a analizat 10.580 de decese cauzate de cancerul mamar în rândul femeilor norvegiene cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, scrie www.sciencedaily.com.

„Efectul benefic al screeningului este în prezent în scădere, deoarece tratamentul cancerului s-a îmbunătățit. În ultimii 25 de ani, rata mortalității pentru cancerul de sân a fost, practic, înjumătățită”, a declarat Henrik Støvring, care este implicat în realizarea acestui studiu.

Potrivit cercetătorului, problema este că screeningurile duc atât la supradiagnosticare și la supratratament, lucru care are un cost atât asupra unui nivel uman, cât asupra unor factori economici.

Atunci când screeningul a fost introdus, evaluarea a fost că aproape 20% dintre decesele cauzate de cancerul mamar în rândul persoanelor incluse în screening ar fi putut fi prevenite. Deși acest număr a corespuns cu aproximativ 220 de decese pe an în Danemarca, în urmă cu 25 de ani, astăzi numărul acesta s-a înjumătățit, arată sursa citată.

Studiul arată că în 1996 a fost necesar să invite 731 de femei pentru a evita un singur deces cauzat de cancerul mamar în Norvegia. Corelat, ar trebui să fie invitate la screening cel puțin 1364 de femei și probabil numărul lor să ajungă aproape de 3500 pentru a obține același rezultat în anul 2016.

Pe de altă parte, efectele adverse ale screeningului au rămas neschimbate. 

„Una din cinci femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, care a primit diagnostic de cancer de sân, a primit un diagnostic „de prisos” din cauza screeningului – fără screening, ele nu ar fi observat niciodată sau nu ar fi simțit că au cancer de sân în timpul vieții lor”, spune cercetătorul menționat.

Una din cinci corespunde cu 900 de femei, anual, în Danemarca. În plus, în fiecare an, peste 5000 de femei află că screeningul le-a oferit o creștere în ce privește suspiciunea de cancer mamar, o suspiciune care mai târziu se dovedește a fi incorectă.

„Femeile care sunt invitate să își facă screening trăiesc mai mult deoarece toți pacienții cu cancer mamar trăiesc mai mult și deoarece avem medicamente mai bune, chimioterapie mai eficientă și deoarece noi acum avem căi de îngrijire a persoanelor cu cancer, ceea ce înseamnă că sistemul de sănătate reacționează mai rapid decât o făcea în urmă cu un deceniu”, a declarat Henrik Støvring.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe